Abarth 695 75 Anniversario slavi rođendan poznatog talijanskog brenda

Čak 75 godina prošlo je od osnivanja Abartha, poznate tuning kuće koja je s vremenom postala zaseban brend pod Fiatovim vlasništvom

Autonet.hr srijeda, 14. veljače 2024. u 17:43

U svijetu hot hatch modela Abarth je sinonim za kompaktne jurilice, među kojima je najpoznatiji upravo Abarth 500, odnosno Abarth 595. Isti taj Abarth 595 ima snažnijeg, bržeg brata pod imenom 695, koji dobiva posebno ograničeno izdanje kojim će obilježiti 75. rođendan brenda Abarth.

Oda T-Jetu

Osim samog brenda Abarth, model 695 75 Anniversario čast odaje svom sad već legendarnom 1.4 T-Jet motoru koji pokreće Abarthove benzinske modele. Ovo ograničeno izdanje Abartha 695 dolazi nam u 1.368 primjeraka, što je ujedno i obujam ovog motora u kubičnim centimetrima.

Abarth 695 75 Anniversario dolazi s izvedbom 1.4 T-Jet motora snage 133 kW i 250 Nm okretnog momenta, tako da neće biti najsnažniji Abarth ikad, no itso tako ponudit će i više nego živahne performanse. Ubrzanje od nule do 100 km/h trajat će samo 6,7 sekundi, dok krajnja brzina iznosi 225 km/h. Abarth nije mijenjao poznatu formulu, tako da će Abarth 695 75 Anniversario imati prednji pogon i ručni mjenjač s 5 stupnjeva prijenosa.

Već viđene nadogradnje

Ograničeno izdanje Abartha 695 dolazi s Record Monza Sovrapposto ispušnim sustavom s aktivnom klapnom. Za ovjes se pobrinulo jedno od najzvučnijih imena u industriji - Koni, dok se za kočnice pobrinuo Abarthov dugogodišnji partner Brembo. Ove nadogradnje već su dostupne na najbolje opremljenim izvedbama Abartha 695, no Abarth se ipak potrudio da ovo ograničeno izdanje bude unikatno.

Jedinstveni detalji

Kako ne biste zamijenili Abarth 695 75 Anniversario za neku drugu izvedbu, Abarth je istom podario jedinstvenu crno-zlatnu boju eksterijera te jedinstvene 17-inčne naplatke zlatne boje. Sličan tretman dobio je i interijer, kroz koji se prožima crna alcantara i zlatni šavovi. No ono što će vam najviše plijeniti pažnju u interiju su nova Sabelt sjedala izrađena od ugljičnih vlakana.

Komfor i cijena

Abarth 695 75 Anniversario ne donosi novitete na području multimedije. Opremljen je 7-inčnim ekranom osjetljivim na dodir s podrškom za Android Auto i Apple CarPlay te Beats zvučnicima. Automatska klima također je dio standardne opreme ovog ograničenog izdanja.

Cijena za sve navedeno je paprena, te iznosi 3.499 eura više u odnosu na standardni Abarth 695 s najvišom razinom opreme. No, želite li obilježiti važnu godišnjicu Abartha uz model pogonjen benzinskim motorom, ovo bi vam mogla biti posljednja prilika.