Toyotin električni SUV bZ4X ove godine bit će osvježen i unaprijeđen

Toyota je najavila niz promjena na svojem potpuno električnom SUV-u srednje veličine, bZ4X, fokusirajući se na dodatnu pogodnost, praktičnost i udobnost. Sve to u Europu stiže tijekom godine

Autonet.hr ponedjeljak, 15. siječnja 2024. u 09:00

Iz Toyote su najavili da će tehnički unaprijediti svoj električni SUV kriptičnog imena, bZ4X. Promjene će zahvatiti bateriju i sustav njezinog punjenja, grijanje kabine, kao i sigurnosne sustave te dodatak digitalnog ključa, koji će biti dostupan na mobitelu.

Punjenje i grijanje

Kao prvo, tehničke prilagodbe su načinjene na sustavu grijanja baterije, kako bi se smanjilo vrijeme punjenja u hladnim klimatskim uvjetima korištenjem istosmjernog napajanja s brzim punjenjem. Novi izmjenjivač topline voda-voda i ventil za podešavanje grijanja dodani su krugu grijanja kako bi se povećala temperatura baterije. Toyota očekuje da će ove promjene smanjiti 10%-80% DC vremena brzog punjenja, posebno na niskim temperaturama i ispod točke smrzavanja.

Nadalje, ako je vani hladno vrijeme, klima u kabini može se brzo zagrijati novim naprednim sustavom grijanja, koji je dio standardne opreme na bZ4X. Instaliran ispod upravljača i ploče s instrumentima, osigurava brzu toplinu oko potkoljenica i stopala vozača i suvozača – putnici će osjetiti korist vrlo brzo od pokretanja.

Sigurnost i digitalni ključ

Program ažuriranja također uvodi novu značajku koja pomaže u sprječavanju sudara straga, na primjer u zastoju u prometu na autocesti. Dostupan na modelima srednjeg i visokog razreda, koristi radare za praćenje mrtvog kuta za otkrivanje opasnosti od sudara s vozilom koje se približava straga, automatski aktivirajući stražnja svjetla za opasnost kako bi upozorili drugog vozača.

Unaprijeđeni bZ4X bit će dostupan s novim digitalnim ključem. Kompatibilan sa sustavima Apple i Android, omogućuje korisnicima otvaranje i pokretanje vozila jednostavnim držanjem pametnog telefona pri ruci. Ključ se može dijeliti između najviše pet osoba u bilo kojem trenutku, što olakšava davanje pristupa članovima obitelji ili poslovnim kolegama ili tehničarima za održavanje vozila i spašavanje.

Ažurirana Toyota bZ4X bit će predstavljena na europskim tržištima tijekom 2024. godine.