Toyotin model na vodik, Mirai, unaprijeđen u smislu sigurnosti i digitalizacije

Toyota Mirai u 2024. godini dobiva niz tehničkih nadogradnji, nove i proširene funkcije za sigurnost, zaštitu, praktičnost i bolje mogućnosti povezivanja te zabavu

Autonet.hr četvrtak, 7. ožujka 2024. u 11:30

Toyotin model Mirai, prvi proizvodni model limuzine na vodikove gorivne članke na svijetu, doživljava niz tehničkih nadogradnji u 2024. godini. Radi se o nizu poboljšanja koji će dodatno učvrstiti status druge generacije vozila Mirai kao vodećeg modela marke Toyota na putu ostvarenja vizije smanjenje i, u konačnici ostvarenja nulte stope ugljičnih emisija.

Prodaja osvježenog modela Toyota Mirai će na europskom tržištu započeti u veljači 2024. godine. Ovog ljeta Toyota će osigurati 500 primjeraka Miraija kao podršku gradu Parizu tijekom Olimpijskih igara 2024. Vozila će biti dio flote više od 2.650 potpuno elektrificiranih putničkih vozila koja će biti partner za pružanje usluga mobilnosti na Olimpijskim i Paralimpijskim i grama. Kad one završe, vozila će se nastaviti upotrebljavati u Parizu kao flota taksija na gorivne članke vodika.

Sigurnost

Mirai preuzima najnovije značajke za sigurnost i pomoć pri vožnji sustava Toyota Teammate, što omogućava preciznije detektiranje i izbjegavanje sudara. Kod sustava Toyota Safety Sense, tu su nove kamere i hardver radara za detekciju sudara. Sustav za pomoć prije sudara (PCS) sada može prepoznati potencijalni frontalni sudar, a proširene su mogućnosti i funkcije za izbjegavanje sudara na križanjima, pa sada može reagirati na vozila koja dolaze u susret u dva prometna traka te bicikliste i vozila koja se približavaju bočno.

Na sličan način, sustav za pomoć pri upravljanju u slučaju nužde, osim na pješake, bicikliste i parkirana vozila, sada reagira i na motocikle. Zahvaljujući novoj mogućnosti smanjenja ubrzanja, dostupna je zaštita od nagle, nehotične upotrebe gasa pri vožnji manjim brzinama.

Novi sustav za pomoć kod pretjecanja sprječava nehotično pretjecanje po pogrešnoj strani vozila, dok sustav preliminarnog usporavanja i posebne regulacije ovisno o pokazivaču smjera, pomaže vozaču da se sigurno prestroji. Prirodniji je i osjet sustava za zadržavanje u prometnom traku, koji prepoznaje kada vozač krene izlaziti iz svog prometnog traka dok pokušava izbjeći prepreku, pa privremeno deaktivira sustav upozorenja u slučaju napuštanja prometnog traka.

Osim toga, Mirai je opremljen proaktivnim sustavom za pomoć pri vožnji, eng. Proactive Driving Assist (PDA), koji aktivira niz automatskih značajki za pomoć za sigurniju vožnju pri manjim brzinama. U 2024. godini u vozilu Mirai napredni sustavi za pomoć pri vožnji u standardnoj su opremi za sve modele – sustav za nadzor mrtvog kuta i zaslon Panoramic View Monitor, koji pružaju vozaču pregled područja u neposrednom okruženju vozila pod kutom od 360°.

Multimedija i digitalizacija

U 2024. godini Mirai dobiva i sofisticiranu Toyotinu opremu – paket opreme za multimedijske sadržaje Smart Connect+, kojem se pristupa putem redizajniranog 12,3-inčnog zaslona. Sustav navigacije povezan je s oblakom i ažurira se podacima o prometu u stvarnom vremenu. Vozač i suvozač na raspolaganju imaju i pametnog glasovnog pomoćnika "Hey Toyota", povezanoga s JBL premium sustavom ozvučenja s 14 zvučnika. Pametni se telefoni mogu integrirati s multimedijskim sustavom u vozilu putem bežične veze i sustava Apple CarPlay i Android Auto, a svih je pet USB priključaka u putničkom prostoru sada tipa USB-C.

Mirai donosi i novu funkciju parkiranja na daljinu. Ona omogućava jednostavno i precizno uparkiravanje i isparkiravanje na skučenim parkirnim mjestima, a može se upotrebljavati i kada se vozač nalazi izvan vozila.

U drugoj polovini 2024. godine za Mirai će biti dostupan digitalni ključ za do 5 osoba. Svatko od njih samo treba imati pametni telefon kod sebe. Osim što članovima obitelj i poslovnim partnerima olakšava upotrebu vozila jer nema potrebe za duplikatima fizičkih ključeva, može se upotrebljavati i kada vozilu treba pristupiti ili ga treba pokupiti radi servisiranja ili popravka.