U Kragujevcu započela probna proizvodnja Fiata Grande Panda

Mjesto u Srbiji, nekad središte autoindustrije bivše države, ponovno se vraća proizvodnji automobila. Koncern Stellantis upravo tamo će, u nekadašnjim Zastavinim pogonima, pokrenuti proizvodnju Pande

Autonet.hr srijeda, 24. srpnja 2024. u 18:00

Fiat Grande Panda, nedavno predstavljeni električni model za novo doba modela Panda, trebao bi koštati manje od 24.000 eura u hibridnoj te do 26.000 eura u potpuno električnoj varijanti. Prvi je to u nizu automobila osmišljenih kao nasljednike legendarnog malenog Fiata, a ovog je tjedna u održana i ceremonija, kojom je pokrenuta probna proizvodnja tog modela u Kragujevcu.

Nastavak tradicije

Srbijanski grad, nekad središte jugoslavenske autoindustrije i dom Zastave, danas ima moderniziranu tvornicu automobila u vlasništvu Stellantisa, gdje će se proizvoditi električna nova Panda. Tvornica je posljednje dvije godine prolazila kroz proces prilagodbe, vrijedan 190 milijuna eura, uz državnu subvenciju od 48 milijuna eura. Na automatiziranim proizvodnim linijama u Kragujevcu danas radi oko tisuću radnika, a s početkom serijske proizvodnje taj bi se broj mogao i povećati. Doprinos tvornice BDP-u Srbije procjenjuje se na oko 0,5% za 2025. godinu.

Fiat Grande Panda iz Kragujevca u početku će biti isključivo električni, dok bi se kasnije na istom mjestu mogao sklapati i hibridni model. Plasiran će biti na tržište Europe, Bliskog istoka i Afrike. U Srbiji su najavljene i dodatne subvencije od 7.000 eura za kupce, pa bi na tom tržištu "domaća" Grande Panda mogla koštati tek oko 18.000 eura. Serijska će proizvodnja u Kragujevcu započeti najesen.