Fiat Grande Panda koštat će i manje od 24.000 eura

U sklopu službene proslave svojeg 125. rođendana Fiat je objavio nekoliko novih pojedinosti o nadolazećem malenom SUV-u, koji s legendarnom Pandom dijeli tek ime i karakter

Autonet.hr ponedjeljak, 15. srpnja 2024. u 13:00

Fiat priprema oživljavanje marke Panda, a s tom su informacijom u javnost bili izašli još u veljači, kad su predstavili čak pet radikalnih koncepata zasnovanih na ideji Pande, ali i bez pretjerano mnogo ostalih  poveznica s nekadašnjim popularnim modelom. Pet modela, koji će u budućnosti proširiti gamu Fiata i uvesti marku Panda u novo doba, dolazit će kao gradski automobil, pick-up, fastback, SUV i kamper. Prvi od njih, o kojem je otkriveno nešto više, jest SUV B-segmenta, nazvan Fiat Grande Panda.

Sada, pak, u sklopu svečanog obilježavanja 125. rođendana marke, Fiat otkriva i nešto više pojedinosti o tom automobilu. Kažu da je utemeljen na tri ključna stupa: talijanskom dizajnu, globalnoj platformi te lokalnoj relevantnosti. Vrijednosti koje ga izgrađuju su održivost, uključivost i jednostavnost, jednako kao i ljepota te inspiracija Pandom iz 80-ih godina prošlog stoljeća.

Grande Panda je, prema Fiatu, "klon" prve generacije tog modela, automobil B-segmenta koji će biti namijenjen za obitelj i blag prema budžetu. Iako je riječ o modernom i potpuno električnom automobilu, cijena će mu biti niža od 26.000 eura, dok bi hibridni model trebao koštati i manje od toga, do 24.000 eura.

"Grande Panda koristi jednostavnu ideju: jedinstvenu višeenergetsku platformu koja se može instalirati bilo gdje u svijetu, strogo talijanski dizajn i mogućnost odabira najboljeg pogonskog sklopa na temelju potreba kupaca, gdje god oni bili", opisuje Fiat svoju ideju iza novog SUV-a.

Od inovacija koje će stići s Grande Pandom, ističu spiralni kabel za punjenje, koji će olakšati priključivanje na punionicu. On će biti integriran u samo vozilo, ispod haube, što je tržišni novitet, a podržavat će punjenje na AC punjačima snage do 7 kW.

Objavljene su i dimenzije vozila. Ono će biti dugo 3,99, široko 1,76 te visoko 1,57 metara. Unatoč kompaktnim dimenzijama nudit će prtljažnik kapaciteta 361 litre, uz dodatnih 13 litara unutar pretinaca u samoj kabini. Grande Panda nudit će prostor za pet putnika, zabavljat će ih i informirati kroz ekrane od 10" i 10,25" smještene na prednjoj konzoli, a izvana će nuditi sedam boja – od kojih niti jedna neće biti siva.

Pogon je također opisan – nudit će elektromotor snage 83 kW, bateriju kapaciteta 44 kWh, pa će u WLTP ciklusu omogućavati oko 314 kilometara dosega. To bi, kažu, trebalo biti dovoljno za gradsku vožnju i poneki vikend izlet van grada.