Fiat predstavio radikalne nove koncepte zasnovane na legendarnom modelu Panda

Nova globalna strategija Fiata uključuje lansiranje jednog novog modela godišnje, od sada do 2027. Svi modeli bit će posveta Pandi, ali daleko moderniji, zabavniji i tehnološki napredniji

Autonet.hr ponedjeljak, 26. veljače 2024. u 17:15

Talijanski Fiat, dio grupacije Stellantis, iznenadio je predstavljanjem koncepata kojima će radikalno osvježiti i promijeniti svoju ponudu, ali i imidž cijele marke u narednim godinama. Upravo predstavljena globalna strategija "New Global Game" otkriva da će se ponuda Fiata u budućnosti temeljiti na malenim, ali modernim i zabavno dizajniranim gradskim automobilima, nastalima na temelju nekada vrlo popularne Pande.

Nasljednici tog modela bit će zasnovani na zajedničkoj platformi grupacije, dostupni u cijelom svijetu, a uključivat će kako potpuno električne, tako i hibridne i modele s motorima na fosilna goriva. Prvi od njih imat će premijeru u srpnju ove godine, a nakon toga će Fiat predstavljati po jedan novi model svake godine, sve do 2027. Svi oni dijelit će istu filozofiju: bit će stvoreni da budu funkcionalni i ujedno zabavni. Pet modela, koji će proširiti gamu Fiata i uvesti marku u novo doba, dolaze kao gradski automobil, pick-up, fastback, SUV i kamper.

City Car

Novi gradski automobil iz Fiata bit će izravni nasljednik Pande, ali veći i značajno osvježenog dizajnerskog jezika. Njime će dominirati ovalni oblik testne staze "La Pista 500", održivi materijali, robusnost, prostranost i svestranost. Jedna od zanimljivih inovacija koju najavljuju jest samonamatajući kabel za punjenje električnih verzija.

Pick-up

Kamionet zasnovan na istoj platformi bit će zabavan i praktičan suputnik, koji ima cilj ponuditi funkcionalnost kamioneta uz udobnost SUV-a, a sve to u formi pogodnoj za vožnju gradskim cestama. Orijentiran je na kupce koji se često bave aktivnostima na otvorenom i karakterizira ih dinamični životni stil.

Fastback

Svojevrsni nasljednih modela Tipo na istu platformu nadograđuje sportski duh, dinamičnost, agilnost i aerodinamičnu siluetu. Sve to donijet će manju potrošnju te moderan i mladenački pristup tradicionalnom konceptu kompaktnog SUV-a.

SUV

U ponudi će biti i "Giga-Panda", punokrvni SUV, koji će moći ispuniti sve želje i potrebe obitelji – bit će siguran, svestran, prostran i robustan, ali i pristupačan i inovativan.

Kamper

Posljednji najavljeni model spaja mogućnosti kampera i običnog automobila, uz talijanski "dolce vita" stil života, u želji da ljude ponovno poveže s prirodom. Posveta je funkcionalnosti (s naglaskom na "fun"=zabava) modela Pande iz 1980-ih godina, podsjećajući da gradski automobil također može biti svestran kao SUV i imati "dušu".

Olivier Francois, prvi čovjek Fiata, u sljedećem videu provest će vas kroz njihovu novu globalnu strategiju: