Volvo za sljedeću godinu najavljuje električni kamion dosega 600 km

Novi kamion tegljač FH Electric bit će pušten u prodaju u drugoj polovici 2025., a nudit će najveći doseg bez lokalnih emisija od svih njihovih električnih kamiona

Autonet.hr četvrtak, 5. rujna 2024. u 05:40

Razvoj novih tehnologija omogućava sve širu elektrifikaciju pogonskih sustava, a ona se nastavlja i u segmentu gospodarskih vozila, koja sada mogu imati sve veći domet. Volvo Trucks sada najavljuje da će proširiti svoju ponudu električnih tegljača FH Electric s novom linijom, koja će s jednim punjenjem baterija moći prevaliti i do 600 kilometara.

FH Electric

Taj će novi kamion omogućiti prijevozničkim tvrtkama korištenje električnih kamiona na međuregionalnim i međugradskim rutama, kao i da im oni voze cijeli radni dan bez potrebe za punjenjem. Novi Volvo FH Electric bit će pušten u prodaju tijekom druge polovice 2025. godine, najavljeno je iz kompanije, uz poruku da će novi model biti idealan za prijevoznike koji na svojim kamionima bilježe velike godišnje kilometraže a predani su smanjenju emisija CO2 u svojem poslovanju.

Tehnologija na kojoj se zasniva novi pogonski sustav naziva se e-axle (e-osovina), koja osim povećanja dometa nudi i više prostora za smještaj baterija. Efikasniji baterijski sustav, unaprijeđeno upravljanje njime i općenito povećanje efikasnosti pogona zajednički omogućavaju najveći doseg u ponudi Volva.

Volvo Trucks trenutačno u ponudi ima osam modela kamiona srednje i teške klase, pa širokom gamom mogu pomoći u elektrifikaciji regionalnog prijevoza, građevine, prikupljanja otpada, a uskoro će to biti prošireno i na transport na dugim rutama. Dosad su, kažu, isporučili već 3.800 električnih kamiona u 46 zemalja svijeta, a cilj im je do 2040. godine nuditi isključivo kamione bez lokalnih emisija. U tome se oslanjaju na tri stupa – baterijsko-električne pogone, gorivne ćelije s vodikom te motore s unutarnjim izgaranjem koji rade na vodik, bioplin ili hidrotretirana biljna ulja.

"Sektor transporta zaslužan je za 7% globalnih emisija ugljika. Baterijski električni kamioni važni su alati za smanjenje utjecaja na klimu. Osim važnih ekoloških prednosti koje električni kamioni donose, oni vozačima kamiona nude mnogo bolje radno okruženje, s mnogo nižim razinama buke i vibracija", poruka je Rogera Alma, prvog čovjeka Volvo Trucksa.