Vraća se Ford Capri u ponešto izmijenjenom, električnom izdanju

Ford je najavio reinkarnaciju modela Capri, koji će donijeti spoj prošlosti i sadašnjosti te pokušati nastaviti tradiciju tog imena, započetu prije gotovo 60 godina

Autonet.hr petak, 12. srpnja 2024. u 05:34

Lansiran krajem 1960-ih godina, Ford Capri bio je legendarni i vrlo prepoznatljivi fastback coupé, koji se na europsko tržište probijao kao ovdašnji pandan moćnog modela Mustang, namijenjenoga primarno američkim kupcima. Nakon svih tih godina i završetka proizvodnje treće generacije 1986. godine, model Capri sada će doživjeti veliki povratak – u električnom obliku.

Ford je objavio prve fotografije onoga što su kreirali, uz osnovne karakteristike. Novi će Capri za moderno doba biti sportski, ali i obiteljski model, za koji tvrde da će "udahnuti nešto duše u svijet električnih vozila". Dizajnerske smjernice posuđuje kako od starog modela, tako i od modernog Mustanga, bit će dostupan u ekskluzivnim živim bojama, a u kabini će nuditi spoj jednostavnosti i luksuza, minimalizma i digitalizacije.

Već u osnovnoj će opremi imati grijana sjedala i upravljač, dvozonsku klimu, vozačevo sjedalo s masažnim funkcijama, veliki središnji ekran od 14,6", povezivost na Apple CarPlay i Android Auto i slične dodatke.

Kad je riječ o specifikacijama, otkriveno je da se planira domet od preko 620 kilometara s jednim punjenjem, uz brzinu punjenja od 10 do 80% za samo 26 minuta na brzom DC punjaču snage 185 kW. Motori će ići do najviše snage od čak 340 KS, što znači da će novi Capri ubrzavati iz mjesta do 100 km/h za oko 5,3 sekunde. Slabiji model nudit će 286 KS i ubrzanje od 6,4 sekunde.

Bit će tu i dvije opcije baterija, kapaciteta 77 ili 79 kWh. Masa praznog vozila bit će nešto veća od dvije tone, što je i razumljivo ako uzmemo u obzir oveću bateriju te činjenicu da će Capri biti dug 4.634 mm, širok 1.946 mm, a visok 1.626 mm. Tu je i nezanemarivi prtljažnik volumena čak 572 litre. Inače, model je nastao na istoj MEB platformi na kojoj se zasniva i Volkswagenov ID.5, ali i Fordov Explorer.

Datum početka prodaje još nije objavljen, ali se tržišno lansiranje očekuje u narednim mjesecima. Cijena službeno također nije otkrivena, a smatra se da će za novi Capri trebati izdvojiti od 50-ak tisuća eura naviše.