Mercedes-AMG GT Black Series pogoni 730 KS iz V8 motora

Uz najsnažniji AMG-ov V8 motor ikada, prepoznatljivi dizajn i pregršt visoko tehnoloških noviteta, novi Mercedes-AMG GT Black Series poslastica je za svakog pravog ljubitelja superautomobila

Autonet.hr srijeda, 15. srpnja 2020. u 00:00

Najsnažniji AMG V8 motor svih vremena, najizražajniji dizajn, najdetaljnija aerodinamika, najinteligentnija mješavina materijala, najprepoznatljivija dinamika vožnje: sve to karakterizira novi Mercedes-AMG GT Black Series.

Ovaj novi super sportski automobil savršeno utjelovljuje tradiciju ove marke u moto sportu, kao i niz godina stručnosti u razvoju kompletnih vozila koja u svakom pogledu impresioniraju. Rezultat je izlazna snaga od čak 537 kW (730 KS) iz V8 motora s "ravnom" radilicom, u kombinaciji s aktivnom aerodinamikom i dizajnom, koji direktno proizlaze iz trenutne izvedbe AMG GT3 trkaćeg automobila.

"Novi GT Black Series model je naš najnoviji automobil koji nastavlja tradiciju uspostavljenu 2006. godine. Ova šesta inačica svoje vrste predstavlja još jednu AMG prekretnicu i impresivni dokaz izuzetne stručnosti inženjera iz Affalterbacha. Ponosan sam na tim koji je stvorio jedinstveni super sportski automobil koji sada predstavlja apsolutni vrhunac naše uspješne GT obitelji. Ne postoje bolje performanse, izgled i dinamika vožnje GT Black Series modela," kazao je Tobias Moers, predsjednik uprave tvrtke Mercedes-AMG GmbH prilikom predstavljanja ovog atraktivnog modela.

Najsnažniji V8 serijski motor marke Mercedes-AMG

Novi GT Black Series motor temelji se na AMG 4.0-litrenom V8 biturbo motoru s podmazivanjem sa suhim karterom. Razvija snagu od 537 kW (730 KS) pri 6700-6900 o/min i maksimalni okretni moment od 800 Nm pri 2000-6000 o/min. Nova bregasta osovina i ispušne grane prilagođeni su novom rasporedu paljenja i dodatno poboljšavaju ciklus sagorijevanja.

Oba turbo punjača s dvostrukim vijkom, opremljena su ležajevima niskog trenja, kao i u top modelu sa četiri vrata AMG GT Coupé, što još više optimizira njihov odziv na gas. Međutim, u Black Series modelu turbo punjači dobili su veći kompresorski kotač, što znači da oba mogu isporučiti do 1100 kg zraka na sat.

Od 0 do 200 km/h za manje od devet sekundi

Ovaj model s dvojim vratima ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,2 sekunde, a do 200 km/h za manje od devet sekundi. Maksimalna brzina mu je 325 km/h. Snaga se prenosi na stražnje kotače putem sedam-stupanjskog AMG SPEEDSHIFT DCT 7G mjenjača s dvostrukom spojkom. Mjenjač je modificiran za uporabu u AMG GT Black Series modelu i prilagođen za povećan okretni moment od 800 Nm.

Sličnost AMG GT i AMG GT3 trkaćeg automobila je vizualno i tehnički jača nego ikada prije, a započinje aerodinamikom koja osigurava izuzetno visoku dinamiku vožnje. Od otvora za zrak ispred hladnjaka, preko aerodinamičnih krilaca, pa do prednjeg razdjelnika od ugljikovih vlakana koji se dinamički prilagođava uvjetima vožnje, Black Series model može se još preciznije upravljati u zavojima pri visokim brzinama i osigurava još bolju stabilnost po pravcu.

Stražnji dio karakterizira novi stražnji donji spojler s velikim difuzorom, čija oba krila su napravljena od karbonskih vlakana i mogu se mehanički podesiti i time prilagoditi raznim uvjetima na stazi. Ukupni aerodinamički "rezultat" je razina potisne sile dobro preko 400 kilograma pri brzini od 250 km/h.

AMG ovjes s oprugama preko amortizera

Koncept dvostrukih poprečnih ramena pridržava kotače uz visoku stabilnost kuta kotača. To omogućuje visoke brzine u zavojima i vozaču pruža optimalan osjećaj ceste prilikom ulazaka u zavoje visokim brzinama. Kao i kod modela AMG GT R, u Black Series modelu se koristi ovjes s oprugama oko amortizera s podesivom tvrdoćom opruga, s tehnologijom koja je prilagođena kako bi se zadovoljili specifični zahtjevi ekstremne vožnje po trkaćim stazama.

Prednja osovina opremljena je dvostrukim podesivim torzijskim stabilizatorom napravljenim od laganih karbonskih vlakana. U suradnji s MICHELINOM razvijene su gume Pilot Sport Cup 2 R MO, specifično prilagođene za Black Series model.

Unutrašnjost

Unutrašnji dizajn ističe početnu poziciju modela AMG GT Black Series: ekskluzivna nappa koža kombinira se sa sportskim DINAMICA mikro vlaknima u crnoj boji s narančastim kontrastnim šavovima. AMG GT Black Series model uključuje potpuno digitalne prikaze instrumenata iz AMG GT obitelji s pločom s instrumentima ispred vozača s dijagonalom od 12,3 inča te 10,25-inčnim multimedijskim zaslonom na središnjoj konzoli.

Inovativne tipke u boji na zaslonu na središnjoj konzoli V oblika integriraju zaslon i kontrolu logike mjenjača, ovjesa, ESP-a, ispušnog sustava, zaklopke stražnjeg spojlera i start/stop funkcije, a njima se upravlja dodirom prsta.

Za one koji žele još više: AMG Track Package

AMG Track Package opcijski je dostupan na nekoliko tržišta. Paket uključuje sustav zaštite kod prevrtanja, sigurnosne pojaseve u 4 točke za vozača i suvozača te vatrogasni aparat. Lagani, vijcima učvršćeni kavez od titanskih cijevi sustava za zaštitu kod prevrtanja sastoji se od glavne šipke, elemenata za učvršćenje sigurnosnih pojaseva, dva stražnja pričvrsna elementa i dijagonalnog X pričvrsnog element straga. Ovaj sustav dodatno povećava izvrsnu krutost vozila i time također ima pozitivan utjecaj na dinamiku vožnje. Sustav također povećava pasivnu sigurnost.

Video premijeru možete pogledati na ovom linku, a preporučamo da bacite pogled i na bogatu galeriju fotografija.

Mercedes-AMG GT Black Series - tehnički podaci
Motor 4.0 litreni V8 biturbo
Zapremina 3982 cm3
Snaga 537 kW (730 KS) pri 6700-6900 o/min
Maks. okretni moment 800 Nm pri 2000-6000 o/min
Pogon Na stražnje kotače
Mjenjač AMG SPEEDSHIFT DCT 7G
Kombinirana potrošnja goriva 12,8 l/100 km*
Kombinirane CO2 emisije 292 g/km
Klasa učinkovitosti G
Ubrzanje 0-100 km/h 3,2 s
Maks. brzina 325 km/h