Porsche proslavio 25 godina modela 911 GT3 dvostrukom premijerom

Novi modeli 911 GT3 i 911 GT3 s Touring paketom opreme novi su dodaci ponudi slavnog modela, koji nakon četvrt stoljeća prvi put istodobno dobiva dvije izvedbe, obje podložne personalizacijama

Autonet.hr ponedjeljak, 21. listopada 2024. u 16:41

Porsche 911 GT3, varijanta kultnog modela namijenjena primarno za trkaću stazu, ali homologirana i za cestu, slavi 25 godina na tržištu. Kako bi dostojno proslavili njegovih prvih četvrt stoljeća u Porscheu su priredili rođendansku dvostruku premijeru – predstavili su dvije nove inačice modela s 4-litrenim boxer motorom od 510 KS, smještene u samom vrhu ponude.

GT3 i GT3 Touring

Entuzijasti dubokog džepa odsad će moći naručiti svoj 911 u novoj izvedbi GT3, rafiniranoj i unaprijeđenoj u smislu aerodinamike, stabilnosti i performansi, no vanjskim izgledom gotovo nepromijenjenoj. Izvedba s paketom opreme Touring, pak, dolazi bez stražnjeg krila kako bi istaknula elegantnu prepoznatljivu liniju modela 911, pa umjesto njega donosi tek pokretni stražnji spojler.

Prvo osvježenje ovih modela nakon 2017. godine donosi i nekoliko promjena koje ističu sportski karakter, pa je tako u paketu Touring stražnja klupa opcija, a ne standardna oprema. Standardni GT3 i dalje će imati u ponudi 6-stupanjski ručni mjenjač (ili 7-brzinski automatik), a oba su izrađena s uštedom mase na umu. Od magnezijevih ili novih aluminijskih naplataka, preko posebnih novih olakšanih sjedala pa do razni elemenata konstrukcije, model 911 GT3 teži tek 1.420 kilograma.

Novi Porsche 911 GT3 tako od nule do 100 km/h ubrzava za 3,4 sekunde s automatskim PDK mjenjačem te postiže najvišu brzinu od 311 km/h. U slučaju ručnog mjenjača ubrzanje je 3,9 sekundi a najviša brzina 313 km/h.

I GT3 i GT3 Touring mogu se dodatno personalizirati raznim opcijama i paketima opreme. Tu su poznati paket Weissach s opremom za trkaću stazu, Leichtbau paket s jednobojnom karoserijom i dodatnim sportskim detaljima poput skraćene ručice mjenjača ili pak Clubsport paket s trkaćim pojasevima fiksiranima u 6 točaka i sigurnosnim kavezom.

Kako bi ponuda bila još ekskluzivnija, Porsche Design je za buduće vlasnike modela GT3 i GT3 Touring pripremio i dodatnu poslasticu – tematski prilagođeni ručni sat s kronografom, koji preslikava dizajnerske elemente kultnih automobila na zapešće vozača. Načinjeni od titanija te s remenom od kože kakva je korištena i unutar automobila, zajedno s mehanizmom i brojčanicima poput onih iz kabine, satovi svakim detaljem prate dizajn modela GT3 i mogu se prilagoditi konfiguraciji koju je svaki vozač za sebe odabrao.

Narudžbe će Porsche početi zaprimati krajem godine. Preporučena će početna cijena za GT3 biti oko 205.000 eura, a prve isporuke najavljene su za ljeto sljedeće godine.