Isti ENC uređaj uskoro za autoceste u Hrvatskoj i BiH

Vozači iz Hrvatske moći će svojim uređajem plaćati cestarinu i u susjednoj zemlji, kao i oni iz Bosne i Hercegovine, koji će svojim lokalnim tagom moći plaćati vožnju našim autocestama

Autonet.hr srijeda, 5. lipnja 2024. u 11:08

Prošle su srijede u Zagrebu predstavnici JP Autoceste FBiH Mostar s Hrvatskim autocestama potpisali aneks Memoranduma o poslovnoj suradnji, s ciljem primjene interoperabilnosti elektroničke naplate cestarine. Cilj tog dodatka suradnji jest osigurati da do kraja mjeseca bude omogućeno vozačima iz Hrvatske obavljati plaćanje cestarine u BiH i obratno, kupovinom samo jednog uređaja.

Do kraja lipnja

"Uspješno smo završili povezivanje s Hrvatskim autocestama. Puštanje sustava u rad očekujemo do kraja lipnja. Tada će vozači moći u potpunosti iskoristiti prednosti koje pruža interoperabilnost elektroničkih sustava naplate cestarine u obje zemlje. Jednostavno ne morate više kupovati poseban tag, već ćete imati jedan koji koristite za elektronsku naplatu cestarine u BiH i s njim ćete moći plaćati cestarinu i u Hrvatskoj", izjavio je Denis Lasić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH.

📷 Press JP Autoceste FBiH
Press JP Autoceste FBiH

Vozači u Hrvatskoj će svoj ENC tako moći koristiti i za autoceste u BiH, no za to će se morati registrirati kod koncesionara JP Autoceste FBiH. Isto će vrijediti i za vozače iz BiH, koji će svoj nacionalni tag za naplatu morati prijaviti kod HAC-a. Tako će svi zapravo imati jedan uređaj za naplatu, ali dva korisnička računa.

Ovaj memorandum će doprinijeti jačanju prometnih i ekonomskih veza između BiH i Hrvatske, ali i unaprijediti ukupno iskustvo putovanja za vozače koji koriste ove autoceste. Više pojedinosti i informacija za korisnike bit će objavljeno uskoro.