Održan crash test automobila i skutera

Uskoro se očekuje primjena još više naprednih rješenja koja će recimo omogućiti dijeljenje vizualnog prikaza štete u realnom vremenu

Autonet.hr srijeda, 16. listopada 2024. u 01:10

Naše najstarije i najpoznatije osiguravateljsko društvo, Croatia osiguranje, održalo je u Zagrebu crash test. Kroz simulaciju sudara automobila i skutera demonstrirali su što se događa u trenutku sudara te s kojim posljedicama. Naravno, nije ovo organizirano bez povoda. Naime, u ovoj je godini na hrvatskim prometnicama zabilježen rekordan broj nesreća s motociklistima i poginulim sudionicima. Stoga su se udružili stručnjaci Croatia osiguranja, Fakulteta prometnih znanosti i Zavoda za prometno tehnička vještačenja te pružili detaljnu analizu ključnih trenutaka sudara, najčešćih ozljeda te kako izgleda proces procjene šteta.

- Kroz crash testove Croatia osiguranje unapređuje svoje procese procjene šteta, jer nam omogućuju da brže i preciznije procijenimo stvarne situacije i tako skraćujemo vrijeme obrade zahtjeva klijenata.  Crash test samo je jedan od načina na koji Croatia osiguranje optimizira prijave i procjene šteta čime klijentima osiguravamo brzu, učinkovitu i suvremenu uslugu - rekao je Kristijan Oslić, direktor Službe za prevenciju zlouporaba i unapređenje procesa obrade šteta u Croatia osiguranju.

Nastavak implementacije pametnih rješenja

Krajem protekle godine Croatia osiguranje već predstavila neke inovativne tehnologije koje su označile velike korake prema ubrzavanju i pojednostavljivanju procesa prijave i procjene šteta. Riječ je o automatiziranoj procjena šteta za motorna vozila temeljenoj na umjetnoj inteligenciji. Riječ je o sofisticiranom digitalnom sustavu koji povezuje rad rotacione 360° view mehaničke platforme, video opreme i kalkulacijskog sustava za detekciju oštećenja i kalkulaciju popravka, sve s ciljem ubrzanja procesa i povećanja preciznosti procjene štete. Ovo Croatijino napredno rješenje omogućava da vozači ne izlaze iz vozila, a šteta je procijenjena za manje od tri minute. To je pet puta brže od dotadašnjeg klasičnog načina.

Također, uvedena je i digitalizirana prijava šteta putem QR kodova. Pored toga dronovi za procjenu šteta na imovini, usjevima i nasadima dodatno su digli standard procjene šteta omogućujući brz i detaljan pregled šteta na teško dostupnim lokacijama. Napredna web prijava šteta pruža brojne funkcionalnosti koja im omogućava bolju komunikaciju klijenata s djelatnikom koji rješava odštetni zahtjev.

Sada pak Croatia osiguranje najavljuje kako će u narednom periodu implementirati još više naprednih rješenja. Ona će, među ostalim, klijentima omogućiti dijeljenje vizualnog prikaza štete u realnom vremenu.