Kanađani uvode carinu na kineska električna vozila od 100%

Najava SAD-a da će učetverostručiti carine na kineske električne automobile i nedavna potvrda Europske unije da će ih drastično povećati nagnale su Kanadu na sličan radikalni potez

Autonet.hr utorak, 27. kolovoza 2024. u 11:51

Kanada, kao i SAD, želi drastično smanjiti utjecaj kineske autoindustrije na svoje tržište, pa najavljuju uvođenje visoke uvozne carine na električne automobile iz te zemlje. Od 1. listopada će tako u Kanadi svatko tko uvozi kineski električni automobil platiti ne samo dosadašnjih 6,1%, već i dodatni namet od čak 100% na vrijednost takvog vozila.

Carina će se primjenjivati na osobne automobile, kamionete, autobuse i dostavne kombije, pa bi tako većina električnih vozila iz Kine trebala postati dvostruko skuplja. Vlasti potez objašnjavaju otprilike jednako kao i SAD i EU, gdje se također uvode slični nameti – cilj carina je uvesti jednake tržišne uvjete za sve i umanjiti utjecaj subvencionirane kineske autoindustrije na domaće tržište, ali i zaštititi domaću proizvodnju.

Dvostruki udar

Kanada povlači i jedan dodatan potez u tom smjeru. Revidirat će način dodjele svoji subvencija za kupnju električnih vozila, pa se oni više neće moći dobiti za sve "zelene" automobile. Umjesto toga, za poticaje će se moći prijaviti samo automobili proizvedeni u zemljama koje imaju potpisane ugovore o slobodnoj trgovini s Kanadom. Neće se tako više događati da se sredstvima iz nacionalnog proračuna potiče kupnja automobila nastalih na kineskom i ostalim tržištima, s kojima Kanada blisko ne surađuje.

Jedan od proizvođača pogođenih ovom odlukom bit će i Tesla, jer dio svojih vozila u Kanadu doprema iz tvornice u Šangaju. Nova carina primorat će ih da na kanadskom tržištu prodaju vozila sklopljena u SAD-u.

Sve to trebalo bi pomoći u zaštiti lokalne autoindustrije i metalurgije, kao i pri očuvanju radnih mjesta. U automobilskoj industriji u Kanadi radi oko 125, a u proizvodnji čelika i aluminija oko 130 tisuća ljudi. Uz carinu od 100% na uvoz automobila, uvodi se i dodatak od 25% na uvoz proizvoda od čelika i aluminija iz Kine.