BMW Art Cars: 40 godina

Andy Warhol, Jeff Koons, Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, samo su neki od svjetski priznatih likovnih umjetnika koji su svoje vizije prenijeli na metalne ljubimce na četiri kotača. A, BMW-ova kolekcija već četiri desetljeća okuplja najviše ovako velikih imena

Autonet.hr, Auto Moto Magazin srijeda, 13. ožujka 2024. u 08:20
📷 foto: BMW AG
foto: BMW AG

Automobil kao slikarsko platno? U sklopu kolekcije BMW Art Cars već punih 40 godina neki od najpoznatijih svjetskih umjetnika preoblikuju automobile bavarskog proizvođača u prave pokretne umjetnine.

Inicijalna ideja zbirke, oblikovanje automobila iz ruku jednog umjetnika, pripada francuskom kolekcionaru i vozaču utrka Herveu Poulainu koji je na ovaj projekt uspio nagovoriti odgovorne u odjelu BMW Motorsport, prvenstveno tadašnjeg direktora Jochena Neerpascha, i zakotrljati uspješnu priču koja traje već puna četiri desetljeća.

 Calderov CSL pokreće priču

Alexander Calder prvi je probio led transformirajući Poulainov trkaći BMW 3.0 CSL u umjetničko djelo, a Francuz je sa svojom kreacijom nastupio na legendarnoj utrci izdržljivosti u Le Mansu, 1975, gdje je njegov natjecateljski automobil trenutno postao ljubimcem publike. Od tada kreće pirča duga četiri desetljeća, a u dosadašnjim eksponatima kolekcije BMW Art Car nalaze se radovi znamenitih umjetnika kao što su Frank Stella, Roy Liechtenstein, A.R. Penck, David Hockney, Jenny Holzer, Jeff Koons, no vjerojatno najpoznatiji primjerak svakako je model M1 iz 1979. godine kojeg je oslikao proslavljeni Andy Warhol.

Alexander Calder i Herve Poulain
Alexander Calder i Herve Poulain
Alexander Calder, BMW 3.0 CSL (1975.)
Alexander Calder, BMW 3.0 CSL (1975.)

 Svaki od oslikanih primjeraka, bez obzira je li riječ o trkaćem ili pak serijskom modelu, simbolizira određeno vremensko razdoblje i predstavlja svojevrsno ogledalo kulturno povijesnog razvoja umjetnosti, dizajna i tehnike. Tijekom godina BMW-ove pokretne kreacije postale su priznata i iznimno tražena ostvarenja, a da je doista riječ o pravim umjetninama potvrđuju i brojne izložbe u renomiranim muzejima svijeta, poput pariškog Louvrea, Royal Academy u Londonu, Whitney Museum of Modern Art u New Yorku, Palazzo Grassi u Veneciji, Powerhouse Museum u Sydneyu ili pak Guggenheimovih muzeja u New Yorku i Bilbau.

Andy Warhol
Andy Warhol
Andy Warhol, BMW M1 grupa 4 (1979.)
Andy Warhol, BMW M1 grupa 4 (1979.)

Koons je, za sada, posljednji

Tijekom godina nastalo je 17 kreacija iz programa BMW Art Car, u režiji jednako toliko umjetnika. Posljednji uradak, oslikani BMW M3 GT2 (koji je 2010. nastupio na utrci 24 sata Le Mansa), nastao pred pet godina djelo je Jeffa Koonsa. Amerikančeva umjetnička djela danas ostvaruju rekordne svote na aukcijama, a Koons je, dakako, poznat široj javnosti i prema propalom braku s još jednom "umjetnicom" - talijanskom porno divom mađarskog podrijetla, Ilonom Staller.

Jeff Koons, BMW M3 GT2 (2010.)
Jeff Koons, BMW M3 GT2 (2010.)
Jeff Koons
Jeff Koons

 U BMW-ovom muzeju u Münchenu posjetitelji su od 2006. godine mogli razgledati kompletnu kolekciju ovih pokretnih umjetnina, a potom su mnogi primjerci krenuli na turneje po Aziji, Rusiji, Africi, Indiji, SAD-u te Meksiku. I u budućnosti će na međunarodnim izložbama biti prisutna ova posebna djela na četiri kotača simbolizirajući povezanost umjetnosti i tehnike, a dom kompletne kolekcije BMW Art Cars i nadalje ostaje muzej ove marke u Münchenu gdje je stalno izloženo nekoliko primjeraka. Dakako, 2015. je krenula turneja kako bi se na najbolji način obilježila četiri desetljeća ove doista jedinstvene umjetničke kolekcije.

Neslužbeni primjerci

Uz navedenih sedamnaest automobila koji pripadaju kolekciji Art Car, tijekom godina je napravljeno još nekoliko "neslužbeno" oslikanih BMW-a. Od njih, vjerojatno najpoznatiji je M1 Pro Car iz 1979. kojeg je za prijatelja, natjecateljskog vozača Petera Gregga, oslikao Frank Stella. To je, ujedno i jedini neslužbeni Art Car kojeg je oslikao jedan od autora zastupljenih i u službenoj kolekciji. Greggov je automobil, nakon muzeja Guggenheim, završio u vlasništvu BMW-ovog dealera na Long islandu, 2011. godine, a predstavlja dio Stellinog opusa nazvanog Polar Coordinates koji je umjetnik osmislio u znak sjećanja na još jednog prijatelja trkača, tragično stradalog vozača Formule 1, Ronniea Petersona.

Frank Stella, BMW 3.0 CSL (1976.)
Frank Stella, BMW 3.0 CSL (1976.)
Olafur Eliasson, BMW H2R project (skulptura od leda) (2007.)
Olafur Eliasson, BMW H2R project (skulptura od leda) (2007.)

 Godine 1987, američki je umjetnik i aktivist Keith Haring, za galeriju Hans Meyer u Düsseldorfu oslikao crveni BMW Z1 sa svojim tipičnim, nasumičnim uzorkom. Njemački umjetnik i grafički dizajner Walter Maurer osmislio je izgled BMW-ovih Art-automobila prema vlastitim idejama, dok je još jedan model iz Münchena, primjerak serije 3 (F30) "završio" u rukama Andya Reibena, 2013, iz čega je nastalo djelo naziva 3 Series Fluidum. Ovaj je automobil specifičan prema tome što je oslikan fluorescentnim bojama.

Vrijedna monografija

Prošle godine, izdavačka kuća Hatje Cantz izdala je prvu potpunu monografiju kolekcije BMW Art Cars. Na 200 stranica, ova knjiga bogato obrađuje povijest te doista jedinstvene kolekcije automobila, od njezinih početaka 1975. Također, monografija sadrži portrete umjetnika kao i intervjue s Jochenom Neerpaschom i Herveom Poulainom kako bi se na najbolji način predstavile teme i način pristupa pojedinim projektima. No, naglašava se na uvodnoj stranici izdavača, veza umjetnosti i automobila duga je gotovo koliko i sama povijest "kočija bez konja". Naime, već je 1898. nastala poznata litografija Henri de Toulouse-Lautreca, L'Automobiliste.

- - -

Službene stranice kolekcije BMW Art Cars potražite ovdje

- - -

NAPOMENA: Tekst je izvorno objavljen na Autonetu 18. 11. 2015.