Škodini modeli Felicia i Fabia slave "okrugle" rođendane

Početkom rujna obilježit će se 30 godina od početka proizvodnje Škode Felicije te 25 godina otkako se sklapa Fabia. U Škodi su se prigodno prisjetili svojih uspješnih modela uz neke zanimljive podatke

Autonet.hr utorak, 27. kolovoza 2024. u 05:45
Prva Škoda Felicia i Felicia Combi
Prva Škoda Felicia i Felicia Combi

U Škodinoj tvornici Kvasiny u Češkoj u rujnu 1994. godine započela je bila proizvodnja modela Felicia, a pet godina nakon toga, ponovno početkom rujna 1999. godine s proizvodnih su traka počeli silaziti i prvi modeli novog modela, Fabije. Ove godine tako se u rujnu obilježava 25., odnosno 30. rođendan modela koji su obilježili noviju povijest češke marke, danas u vlasništvu Volkswagen Grupe.

Felicia

Tijekom sedam godina, koliko se proizvodila, Škoda Felicia prodana je bila u 1,4 milijuna primjeraka. Bila je to prva Škoda opremljena ABS-om i servo upravljačem, s dodatnom opremom od 4 zračna jastuka, osnovnim putnim računalom te prednjim sjedalima podesivima po visini. Jedna od opcija interijera bila je i koža kao glavni materijal.

Iako uvelike zasnovana na prethodniku, Škodi Favorit, Felicia je potpuno obnovljena i modernizirana, s više od 1.100 novih dijelova, uz poboljšanja koja su zahvatila dizajn i performanse, uz naglasak na kvaliteti izrade i pouzdanosti. Odlikovala se i većim prtljažnikom i prostranijom kabinom, čvršćom šasijom te većom razinom udobnosti. Tu su bili i snažniji motori, snage od 40 do 55 kW, koji su u kasnijim godinama bili proizvedeni u Volkswagenu.

Nekadašnji češki predsjednik Václav Havel nakon testne vožnje u Feliciji
Nekadašnji češki predsjednik Václav Havel nakon testne vožnje u Feliciji

Od spomenutih 1,4 milijuna prodanih primjeraka, oko 900.000 otpada na osnovni model, 350.000 na karavan (Felicia Combi) te 125.000 na Pickup verziju, koja se krajem prošlog stoljeća prodavala i kao Volkswagen Caddy.

Fabia

Prije četvrt stoljeća lansirana je prva generacija Fabije, modela koji živi i danas u svojoj već četvrtoj generaciji. Taj je model nastao na Volkswagenovoj platformi pa se, iako proizveden samo pet godina kasnije, uvelike razlikovao od Felicije. Do 2001. godine proizvodila su se oba modela, da bi nakon toga Fabia potpuno naslijedila mjesto glavnog hatchbacka u Škodinoj ponudi.

Škoda Fabia nekad...
Škoda Fabia nekad...

I Fabia je 2000. godine dobila Combi izvedbu, a prva generacija prodana je tijekom devet godina u gotovo 1,8 milijuna primjeraka. Karakter joj do današnjih dana nije promijenjen – i dalje je to 4,1 metra dug hatchback, koji privlači mnogo kupaca svojom agilnošću, praktičnošću i prostranošću putničke kabine, kažu iz Škode, što čini Fabiju idealnim gradskim automobilom.

Škoda Fabia danas
Škoda Fabia danas