Samovozeći autobusi, globalni trend javnog prometa

Gradovi diljem svijeta počeli su implementirati autonomne autobuse u svoje sustave javnog prijevoza. Dosad Las Vegas, Singapur, Helsinki, a sad im se pridružuje i kineski Shenzhen.

Ivan Podnar četvrtak, 18. srpnja 2024. u 19:15
Model Gacha, koji vozi u Helsinkiju 📷 Izvor: Muji
Model Gacha, koji vozi u Helsinkiju Izvor: Muji

Samovozeći osobni automobili su stalno u medijima, ali bolje bi bilo da se više pažnje posvećuje samovozećim autobusima. Autobusi, bili samovozeći ili oni s vozačima, su učinkovitiji način prijevoza većeg broja ljudi, pa se manje zagađuje, ne stvaraju se gužve u gradovima te se smanjuje potreba za parkirnim mjestima. Zato je svaka vijest o implementaciji autonomnih autobusa dobrodošla.

Las Vegas

Las Vegas je još u studenom 2017. godine, u suradnji s tvrtkama AAA i Keolis, pokrenuo prvi javni autonomni shuttle u centru grada. Vozilo i danas prometuje na kratkoj ruti dugoj manjoj od kilometar u takozvanom "Inovacijskom distriktu" Fremont East. Usluga je besplatna. Vozilo je proizvela tvrtka Navya, a opremljen je lidar tehnologijom, GPS-om i kamerama, s kapacitetom od osam putnika.

Helsinki

Helsinki je u travnju 2020. godine uveo flotu od tri autonomna vozila u sklopu projekta Fabulos. Ova vozila prometuju kružnom rutom u četvrti Pasila, djelomično na posebnoj traci, postižući brzine do 40 km/h. Projekt uključuje aplikaciju za prijevoz na zahtjev. Jedan od korištenih modela je Gacha autonomni shuttle bus, dizajniran od strane japanske tvrtke Muji.

Gacha autonomni shuttle bus,
Gacha autonomni shuttle bus,

Singapur

Singapur je u siječnju 2023. godine pokrenuo uslugu autonomnog autobusa pod nazivom MooBus na kampusu Ngee Ann Polytechnic. Ovaj električni minibus s 13 sjedala prometuje na ruti dugoj 3 kilometra, maksimalnom brzinom od 20 km/h. Usluga je besplatna za studente i osoblje tijekom prve godine rada. Nadalje, kineska tvrtka WeRide upravo je ovih dana lansirala je prvu potpuno autonomnu autobusnu uslugu razine 4 u Singapuru, nakon uspješnih probnih vožnji krajem 2023. godine.

Autonomnog autobusa pod nazivom MooBus u SIngapuru
Autonomnog autobusa pod nazivom MooBus u SIngapuru

Shenzhen

U južnom kineskom tehnološkom središtu Shenzhen, gradu od 17 milijuna stanovnika, priprema se uvođenje flote autonomnih autobusa.

Do kraja 2024. godine 20 minibuseva bez vozača će prometovati na četiri rute u okrugu Qianhai. Deveterosjedni samovozeći autobusi bit će opremljeni najsuvremenijom tehnologijom, uključujući kamere visoke rezolucije, senzore i lidar sustave. Rute su pažljivo planirane kako bi povezale ključne gradske točke: podzemne željezničke stanice, poslovne četvrti, industrijske parkove, stambena područja i turističke lokalitete. Probni rad trebao bi započeti već ovog mjeseca, s pristupačnom cijenom vožnje od samo 1 yuana, što je ekvivalent otprilike 0,13 eura.

Pionir u Kini

Shenzhen se ističe kao pionir u regulaciji autonomnih i električnih vozila u Kini. Svih 16.359 autobusa u gradskom prometu, što je više od ukupnog broja autobusa u New Yorku, LA-u, Torontu, New Jerseyju i Chicagu ukupno, su elektrificirani autobusi još od 2018.

Grad je 2022. godine uveo posebne propise za inteligentna povezana vozila, omogućujući registriranim autonomnim vozilima vožnju bez vozača na određenim cestama. Nadalje, Shenzhen je odobrio testiranje samovozećih automobila na 89 kilometara autoceste, uključujući i složene dionice, te je prvi grad koji je dopustio potpuno autonomnim automobilima vožnju na području cijelog okruga Pingshan.

I druge metropole poput Guangzhoua i Wuhana također eksperimentiraju sa samovozećim autobusima, dok usluge robotaksija postaju sve češće u pojedinim okruzima.

Moguća šira primjena

Dok gradovi nastavljaju eksperimentirati s ovom tehnologijom, stručnjaci pažljivo prate rezultate, tražeći načine za optimizaciju i poboljšanje usluga. Uspjeh ovih pionirskih projekata mogao bi utrti put široj primjeni autonomnih vozila u javnom prijevozu, potencijalno transformirajući način na koji se krećemo u urbanim sredinama.