Kineski SUV nije se proslavio pri autonomnom parkiranju

Iako tu funkciju ima ugrađenu i zadatak mu je bio tek unatrag se uvesti u slobodno parkirno mjesto, ovaj je kineski poluautonomni automobil odlučio izaći na glavnu prometnicu

Autonet.hr petak, 20. rujna 2024. u 16:24

Društvenim mrežama kruži jedan propali pokušaj autonomnog parkiranja, snimljen u Kini. Automobil u pitanju je luksuzni SUV kineske proizvodnje, model Li L9, tamošnjeg proizvođača Li Auto. Na tržištu se nalazi dulje od dvije godine i dolazi s bogatom opremom, dio koje je i funkcija samostalnog parkiranja. No, ona i nije baš idealna, što pokazuje i ovaj video s nadzorne kamere.

Svojeglavi autopilot

Vozač je svojim SUV-om stigao kući, ušao u dvorište pa, vjerojatno po navici, izišao iz njega, uključio automatsko parkiranje i bezbrižno ušao u kuću. Automobil je krenuo unatrag, minutu proveo manevrirajući naprijed-nazad i naizgled tražeći idealnu putanju za ući na vrlo mu dostupno slobodno parkirno mjesto – no, onda se "predomislio" i izišao s prilaza ravno na glavnu cestu.

Tamo ga je vozač presreo, očito zapazivši iz kuće da s autom nešto nije u redu, pa ga je i zaustavio onako kako ga je i pokrenuo, naredbom s mobitela. Na ovoj funkciji kineska tvrtka možda ipak mora još poraditi. "Možda je vlasnik zaboravio platiti ratu pa je auto krenuo natrag u tvornicu", šale se neki komentatori na X-u.