Teslina gigatvornica u Berlinu izbliza, iz perspektive drona

Iz Tesle su objavili atraktivan video snimljen dronom, koji leti kroz sve dijelove njihove gigatvornice u Berlinu, pa u njemu možemo vidjeti kako nastaje Model Y, od početka do kraja

Autonet.hr petak, 15. ožujka 2024. u 15:00

Teslina gigatvornica Berlin-Brandenburg smještena je 35 kilometara jugoistočno od Berlina. Izgrađena je u samo dvije godine uz ulaganja veća od 4 milijarde eura, a otvorena je prije točno dvije godine, u ožujku 2022. Od tada se u njoj sklapaju baterije za električne automobile i Teslin Model Y. Trenutačno tamo na tim poslovima radi više od 11 tisuća ljudi, a tjedno s proizvodne linije izađe čak 5.000 automobila.

Ranije ovoga mjeseca tvornica je bila i metom sabotaže. Jedna je lokalna ekološka aktivistička skupina, naime, zapalila dio visokonaponske elektroenergetske mreže koja tvornicu opskrbljuje strujom, pa je proizvodnja morala biti nakratko zaustavljena. Nakon toga posjetio ju je i Elon Musk, napadače nazvao "najglupljim ekoteroristima na svijetu", a rad tvornice ove je srijede nastavljen.

Kako bi pokazali da je sada sve u redu na lokaciji njihove četvrte gigatvornice, iz Tesle su na društvenim mrežama objavili i vrlo atraktivan video – snimljen dronom, koji leti kroz cijelo postrojenje. U tri i pol minute tako možemo virtualno proletjeti kroz pogone u kojima se prešaju dijelovi za Model Y, vidjeti kako od njih nastaje karoserija, potom pogledati proces njezinog lakiranja.

Isto tako dron posjećuje i pogone za lijevanje i bojanje plastičnih dijelova, sklapanje elektromotora, pa sve do mjesta gdje se automobili finalno sklapaju i prolaze kroz proces kontrole. Sve je posebno zanimljivo jer je snimljeno za vrijeme dok brojni radnici i roboti obavljaju svoj posao, a dron-snimatelj ih "izbjegava" u letu. Video završava u tunelu kroz koji Model Y "svečano" izlazi iz tvornice.