Bugatti najavljuje novi hibridni V16 motor za nasljednika Chirona

Na hibridizaciji moćnog benzinskog pogona Bugatti Rimac radi još od 2022. godine, a sada su odlučili prikazati prve kadrove – i zvukove – pogonske jedinice

Autonet.hr petak, 1. ožujka 2024. u 13:22

Posljednji klasični Bugatti Chiron proizveden je početkom ove godine, a nasljednik mu još uvijek nije otkriven. Prema najavama od ovoga tjedna, dogodit će se to u lipnju, kada će legendarna marka iz Molsheima, danas i sa snažnim hrvatskim utjecajem, predstaviti "novi rezultat evolucije". Bit će to, kažu, novi vrhunac automobilske tehnologije, u čijem će srcu biti potpuno nova pogonska jedinica – V16 hibrid.

Premijera u lipnju

Hibridizacija takvog pogonskog sklopa neuobičajena je, ali je rezultat suradnje s hrvatskim dijelom Bugatti Rimca, kompanijom koja se specijalizirala upravo za električne pogone. Mate Rimac već neko vrijeme najavljuje da će svi biti zapanjeni onime što su razvili za novi model. Za sada znamo tek da će vjerojatno biti riječ o plug-in hibridnom pogonskom sklopu, koji će sa svojih 16 cilindara naslijediti DNK Bugattija, ali ga i dovesti u novo, elektrificirano, doba.

Benzinski 8-litreni W16 s četverostrukim turbopunjačem odlazi u povijest, a takav moćan stroj morat će dobiti dostojnog nasljednika. U priloženom najavnom videu možemo vidjeti otprilike kako on izgleda, ali i čuti kako zvuči. S velikom količinom ugljičnih vlakana, čini se kako se mnogo radi i na smanjenju ukupne mase, a Rimac je na Facebooku objavio i nekoliko zanimljivih fotografija iz procesa razvoja. One su snimljene još u studenome 2022. godine, a iz kompanije su ranije rekli i da su na hibridizaciji tog motora radili i dvije godine prije spajanja s Bugattijem.

Novi model, perjanica ponude nakon Chirona, bit će izrađen "ne samo za sadašnjost, pa čak niti za budućnost, već – za vječnost, Pour L’Éternité", poruka je iz Bugattija.