Engler V12 – četverocikl s karakteristikama hiperautomobila

Britanski Engler Automotive predstavio je quad, dizajniran poput hiperautomobila, koji će imati i snagu poput njega, no uz nevjerojatnih 1.100 konjskih snaga bit će to vrlo neobično vozilo

Autonet.hr ponedjeljak, 6. svibnja 2024. u 13:57

Vrlo zanimljiv igrač u svijetu vozila je Engler Automotive sa sjedištem u Londonu, koja se predstavlja kao proizvođač naprednih vozila, "superquadova". Njihov novi proizvod upravo se tako i može opisati – riječ je o nečemu što izgleda kao hiperautomobil, ima otprilike i takve karakteristike, no kada bolje pogledate zapazit ćete da vozač na njemu mora sjediti, kao na terenskom quadu i upravljati njime otprilike kao motociklom.

1.100 KS i 1.100 kg

Engler V12 neobičan je spoj snage i luksuza u obliku četverocikla. Kad pogledamo specifikacije, vidimo nešto nalik jurilici iz Ferrarijevih ili Bugattijevih pogona. Tu su kao prvo monocoque šasija, ugljično-keramičke kočnice, ispušna cijev od titanija i slični dodaci svojstveni skupocjenim automobilima. Pod haubom je smješten V12 motor snage čak 1.100 KS, kojim Englerov quad može razviti brzinu od čak 350 km/h i ubrzanje iz mjesta do 100 km/h za samo 2,5 sekunde.

4.670 mm dugo vozilo teži oko 1.100 kg, pa ima odnos snage i mase 1:1, što će vozaču omogućiti zavidne vozne karakteristike – ako se netko uopće usudi sjesti na taj moćni stroj. Uz vozača, na Engler V12 može se smjestiti i (još hrabriji) suvozač. Oba će sjediti na kožnim sjedalima, moći će uživati u vožnji u zaklonu iza pomičnog vjetrobrana, no, primjerice, sigurnosnih pojaseva na vozilu nema.

Za cijelu tu neobičnu ideju zaslužan je Viktor Engler, osnivač kompanije, koji je, kako kaže, od 10. godine sanjao izraditi moćni stroj poput ovoga. Plan mu je izrađivati samo 10 primjeraka godišnje, no ne otkriva postoji li zaista i tržišni interes za njegov bizarni quad. Cijenu također ne spominje.