Koenigsegg Jesko Absolut novi je rekorder u testu 0-400-0 km/h

Koenigsegg Automotive potvrdio je svoj status vrhunskog proizvođača hiperautomobil onime u čemu se ta klasa obično ističe – novim rekordima na trkaćoj stazi

Autonet.hr srijeda, 3. srpnja 2024. u 14:20

Klasa hiperautomobila ima novog rekordera kad je riječ o ubrzanju od nule do 400 km/h i naglom usporavanju. Dosadašnji je rekorder u toj kategoriji bio Koenigsegg Regera, koji je lani postigao vrijeme od 28,81 sekundi. No, nedavno je taj rekord "pao" za čak sekundu, a zasluga je iste marke.

Novi Koenigsegg Jesko u izvedbi Absolut prilagođen je upravo za postizanje što veće brzine na ravnome, ima vrlo malen prednji presjek, optimiziranu aerodinamiku bez pomičnih dijelova i općenito karoseriju koja smanjuje aerodinamički otpor zraka. Kao takav, ističe se koeficijentom Cd od samo 0,278, po čemu je najbolji hiperautomobil na svijetu trenutačno.

Sve to donijelo je i nova četiri rekorda. Prvi, najvažniji, jest onaj za ubrzanje i usporavanje 0-400-0 km/h, što je Jesko Absolut odradio u 27,83 sekundi. Za upravljačem je tijekom obaranja rekorda sjedio njihov testni vozač Markus Lundh, a osim toga, oborena su još tri službena rekorda:

  • Ubrzanje 0-400 km/h – 18,82 sekundi,
  • Ubrzanje-usporavanje 0-250-0 mph – 28,27 sekundi,
  • Ubrzanje 0-250 mph – 19,20 sekundi.

Vožnje su obavljene 27. lipnja na pisti zračne luke Örebro u Švedskoj, a u njima je korišteno standardno gorivo E85 te komercijalne gume Michelin Pilot Sport Cup2 R.

"Ova rekordna vožnja potvrdila je točnost simuliranih i izračunatih performansi Jesko Absoluta, što nam daje veliko povjerenje u njegovu sposobnost da bude najbrži, potpuno homologirani proizvodni automobil na svijetu. Sada se sve svodi na testiranje guma, razvoj i odobrenje, prije nego što konačno možemo pokušati postići taj rekord", najavio je nova postignuća prvi čovjek kompanije, Christian von Koenigsegg.