Prva Cupra stigla na hrvatsko tržište

Cupra Formentor prvi je automobil razvijen ekskluzivno za ovu marku, a proizvođač ističe kako je cilj bio objediniti prednosti vozila s vrhunskim performansama i kvalitete SUV vozila vrlo popularnih u Europi

Autonet.hr ponedjeljak, 21. prosinca 2020. u 00:00

Seatova marka sportskih vozila Cupra želi postati izdvojena marka vozila visokih performansi, a njihov prvi model dostupan na hrvatskom tržištu je sportski kompaktni SUV Formentor. Ovaj model objedinjuje atribute SUV vozila za vožnju svim terenima te sportsku srž hatchback vozila, a sve u ruhu automobila nalik coupéu.

Tu je i bogata ponuda pogonskih sustava koja nudi čak sedam različitih motora, uključujući dvije plug-in hibridne verzije te napredne sustave za sigurnost i praktičnost. Model Cupra Formentor dizajniran je i razvijen u Martorellu kao prvo vozilo koje će se ondje proizvoditi isključivo za marku Cupra. Ulazak modela Formentor na tržište upravo je u tijeku. Druge će verzije uslijediti krajem 2020. i tijekom 2021. godine.

Cupra Formentor stigao je istodobno u ovlaštene salone na hrvatskom tržištu i gdje se kupcima za početak nude varijante:

  • 1.5 TSI, 150 KS u opremi Formentor s početnom cijenom od 218.558 kn,
  • 1.5 TSI, 150KS DSG u opremi Formentor s početnom cijenom od 234.058 kn, te
  • 2.0 TSI 310 KS DSG 4Drive u opremi Veloz s početnom cijenom od 360.999 kn. 

Dizajn

Varijanta modela Cupra Formentor koja će se serijski proizvoditi ostaje vjerna konceptualnom vozilu predstavljenom na Salonu automobila u Ženevi prošle godine. Sportske proporcije ovog modela dodatno su istaknute vizualnim akcentima smještenim u stražnjem dijelu vozila, a kojima se naglašava dužina poklopca motora. Dizajn je dodatno obogaćen specifičnim branikom vozila, stražnjim spojlerom,  stražnjim difuzorom te 19" lakometalnim naplatcima koji uokviruju 18" bakrene Brembo kočnice.

Dinamičan vanjski dizajn modela Cupra Formentor upotpunjava se naprednom unutrašnjošću. Putnički prostor trebao bi pružati osjećaj suvremenosti i sportskog karaktera. Sportska sjedala postavljena su nisko u putničkom prostoru kako bi se na najbolji način iskoristio prostor te su dizajnirana za ergonomičniji položaj sjedenja. Interijer je oblikovan sportski i robusno, objedinjuje tradicionalno s digitalnim, pa se tako LED ambijentalno osvjetljenje proteže duž cjelokupne širine instrumentne ploče i u prednjim vratima. Središnji element unutrašnjosti jest 12" dodirni zaslon infotainment sustava.

Povezivost

Cupra Formentor donosi moderna rješenja u pogledu infotainmenta i povezivosti. Unutar putničkog prostora postavljen je i 10,25" digitalni kokpit koji pruža veću funkcionalnost i vozačima omogućuje prikaz svega, od klasičnih informacija poznatih iz analognih instrumenata, do mapa i navigacije u boji. Ekran sadrži i sportski način rada koji prikazuje informacije kao što su okretaji po minuti, okretni moment, snaga, tlak turbopunjača i G-ubrzanje.

Sustavom se može upravljati i glasovno, a vozilo je online povezano i aplikacijom CUPRA Connect te integriranom SIM karticom. Tako, kada se korisnici i ne nalaze u blizini svojeg vozila, mogu pristupiti podacima o vozilu kao što su podaci o vožnji, informacije o parkingu i statusu vozila te postavljati alarme za brzinu.

Sigurnost i performanse

Sustavi u vozilu koriste se podacima isporučenim kako iz cijelog niza sustava senzora u vozilu tako i informacija učitanih u vozilo putem vanjskih izvora, a među istaknute značajke ubrajaju se automatska regulacija razmaka (ACC) i sustavi Travel Assist, Side i Exit Assist te Emergency Assist. Tu su i Park Assist sustav, Keyless Advanced, 3-zonski klima-uređaj Climatronic, sustav grijanja vozila u mirovanju, grijana sjedala i kolo upravljača, električno vozačevo sjedalo s funkcijom memorije i utičnice s 230V i 12V.

Najsnažnija Cupra Formentor od nule do 100 km/h ubrzava za 4,9 sekundi, najviša brzina joj je elektronički ograničena na 250 km/h, a potrošnja je po WLTP ciklusu deklarirana na 8,2 – 9,0 litara/100 km.