Cupru Formentor čeka električna budućnost

Sportski SUV Formentor je veliki hit za Cupru i sad je njegova budućnost osigurana s planovima da ga pretvore u električno vozilo do kraja desetljeća.

Autonet.hr ponedjeljak, 25. ožujka 2024. u 18:43

Govoreći na godišnjoj Seatovoj medijskoj konferenciji u Barceloni, izvršni direktor Wayne Griffiths otkrio je planove za potpuno novi Formentor. "Napravit ćemo novu verziju Formentora prema kraju desetljeća." Također je potvrdio da će Formentor EV koristiti varijantu nadolazeće SSP arhitekture - dizajnirane da zamijeni trenutnu MEB platformu koja se nalazi u Cupra Bornu i raznim električnim vozilima VW Grupe. "Ne bi bio na postojećoj platformi, već na verziji SSP-a - to je plan", rekao je Griffiths.

Visoka popularnost

Nije iznenađenje što je Formentor dobio zeleno svjetlo da postane EV. To je daleko najpopularniji automobil španjolske tvrtke sa 120.000 prodanih primjeraka u 2023. godini, što predstavlja povećanje od 23 posto u odnosu na prethodnu godinu. SSP (Scalable Systems Platform) planiran je za ulazak na tržište od 2026., pa Cupra Formentor EV neće biti prvo vozilo koje koristi tu novu tehnologiju.

Osim povećanja snage, očekuje se da će SSP smanjiti vrijeme punjenja i povećati doseg u odnosu na ekvivalentna električna vozila na MEB platformi.

Prelazak preko bare

Tijekom konferencije, Griffiths je također najavio namjere Cupre za ulazak na tržište SAD-a do kraja desetljeća. Formentor EV bit će ključan za proširenje Cupre, uz novi EV prema riječima Griffithsa: "Električni Formentor i veći električni SUV bili bi logičan izbor za američko tržište. Također ima smisla proizvoditi ih u SAD-u." Iako je izvršni direktor Seata izrazio svoju preferenciju da se Formentor EV proizvodi u tvornici Martorell u Španjolskoj.