Red Bullov hiperautomobil RB17 stiže već ove godine

U lipnju 2022. godine kompanija Red Bull Advanced Technologies (RBAT) najavila je lansiranje cestovnog hiperautomobila RB17. Izvorno planiran za 2025., ipak bismo ga trebali vidjeti već ove godine

Autonet.hr ponedjeljak, 8. siječnja 2024. u 15:00

Red Bull je trenutačno dvostruki uzastopni momčadski prvak u Formuli 1. Svoja su posljednja postignuća ostvarili bolidima RB18 2022. te RB19 2023. godine. Godinu prije toga osvojili su bili drugo momčadsko mjesto bolidom RB16B, pa je sasvim jasno da u tom slijedu nedostaje jedna oznaka – RB17. Ona je od ljeta 2022. godine rezervirana za nadolazeći hiperautomobil, a ne bolid Formule 1.

Inspiriran, pak, tehnologijom i dizajnom Formule 1, slavni dizajner Adrian Newey odlučio je izraditi još jedan ultimativni bolid za cestu i pistu, nakon što je s Aston Martinom radio na projektu Valkyrie. Ovoga puta bolid će nositi Red Bullovo ime, bit će izrađen u njihovoj tvornici Red Bull Advanced Technologiesa u Milton Keynesu, a bit će snagom usporediv s bolidom kojim je Max Verstappen posljednjih godina dominirao sportom.

RB17 bit će, dakle, hiperautomobil s V8 motorom s hibridnim pogonom i sustavom povratka energije, ukupne snage oko 1.250 KS i mase tek oko 900 kilograma. Pogonsku jedinicu izradit će netko drugi, dok će za sve ostalo biti zaduženi Neweyevi suradnici iz RBAT-a. Sada je, pak, šef momčadi Red Bulla Christian Horner iznio jednu iznenađujuću vijest – umjesto 2025. godine, kako je izvorno bilo planirano, RB17 će svjetlo dana ugledati već ove godine.

Za sada imamo samo “teaser” siluete ovog bolida
Za sada imamo samo “teaser” siluete ovog bolida

To je prije svega neobično, jer su usporedivi projekti, Mercedesov AMG One i Aston Martinov Valkyrie, značajno probijali zadane vremenske rokove. Čini se kako u Red Bullu žele iskoristiti svoju dominaciju u Formuli 1 i na krilima tog uspjeha lansirati i cestovni bolid što prije. Očekivana cijena je oko 5 milijuna funti, što uključuje i treninge vožnje na simulatoru i na stazi, usku suradnju s Red Bullovim stručnjacima, kao i servis te program odražavanja vozila u samoj tvornici, prilagođen svakom kupcu i njegovom personaliziranom modelu. Newey je pri prvim najavama bio rekao da se zbog svojih karakteristika RB 17 "ne bi osramotio u utrci Formule 1".