Rimac će u novom kampusu proizvoditi baterije za vozila BMW Grupe

Rimac Technology razvijat će i proizvoditi baterijske sustave u velikim serijama za BMW Grupu, kao Tier 1 dobavljač, a proizvodnja će se odvijati u novom kampusu u Kerestincu

Autonet.hr utorak, 9. travnja 2024. u 14:32

Rimac Technology, proizvođač sustava za električne pogone i baterijske sustave za automobile, sklopio je dugoročno partnerstvo s BMW Grupom, objavljeno je iz kompanije. Rimac Technology razvijat će i proizvoditi visokonaponske baterijske sustave za vozila BMW Grupe koji će se koristiti u budućim generacijama modela predviđenim za drugu polovicu 2020-ih godina.

Velike serije

Isporukom velikih količina naprednih baterijskih sustava, kompanija Rimac Technology kreće u sljedeću fazu – razvoj i proizvodnju tehnologije za projekte u velikim serijama. Suradnja s BMW Grupom označava značajnu prekretnicu za Rimac Technology, budući da predstavlja najveći i najambiciozniji projekt koji je tvrtka imala do sada, poručili su, uz napomenu da takav razvojni iskorak zahtijeva uspostavu kompleksnih i velikih automatiziranih proizvodnih linija za baterije. Taj će pogon biti smješten u novom Rimac Kampusu u Kerestincu, a čiji će velik dio biti posvećen upravo ovom projektu.

Mate Rimac, osnivač i glavni izvršni direktor Rimac Grupe, izjavio je: "Moj poslovni put započeo je s BMW-om serije 3 iz 1984. koji sam pretvorio u električni automobil u svojoj garaži kada sam imao 20 godina, što je zanimljiva poveznica sa sadašnjim partnerstvom s BMW Grupom. Ova suradnja označava ključan moment u rastu Rimac Technologyja te je jasan znak prijelaza iz pružatelja proizvoda visokih performansi za modele u malim serijama (poput Aston Martin Valkyriea, Pininfarina Battiste, Rimac Nevere itd.) u proizvođača s velikim kapacitetima za projekte poput ovog s BMW Grupom. Neprestanim rastom našeg poslovanja, uključujući i otvaranjem Rimac Kampusa, spremni smo isporučiti velike projekte za vodeće brendove u automobilskoj industriji. Projekt s BMW Grupom je jedan od prvih velikoserijskih za nas, no dogovaramo još mnoge slične poslove."

"Možda najveći ugovor u povijesti Hrvatske"

Strategija elektrifikacije BMW Grupe usmjerena je na daljnju izgradnju njezine vodeće pozicije u sektoru premium električne mobilnosti. BMW Grupa u partnerstvo donosi stručno znanje u području baterija i električnih pogonskih sustava koje je stjecala tijekom više od 15 godina. Partneri kažu da će u kasnijoj fazi objaviti više informacija o vrsti strateškog partnerstva, kao i o njegovom opsegu i sadržaju.

Posao je Rimac prokomentirao i na Facebooku, napisavši među ostalim: "To nije samo najveći posao u našoj povijesti, nego možda i najveći ugovor u povijesti države (ja barem nisam uspio naći veći)", zaključivši da "Velike stvari tek dolaze".