Budućnost kampiranja je brutalističkog dizajna i električnog pogona: CyberTrailer za CyberTruck

CyberTrailer je vučna kamp-prikolica inspirirana Teslinim CyberTruckom s naprednom tehnologijom i samostalnim napajanjem. Narudžbe se primaju ali hoće li pobuditi interes jer je početna cijena 170 tisuća dolara

Autonet.hr utorak, 4. lipnja 2024. u 17:38

Za zaljubljenike Teslinog teretnog vozila, tvrtka za kampere koja se zove Living Vehicle prima narudžbe za svoj - CyberTrailer,  vučnu kamp-prikolicu dizajniranu za (i po uzoru na) Teslin CyberTruck. Dakle, brutalistički dizajn, rekli bi povjesničari umjetnosti.

Djeluju samostalno

Tvrtka nije povezana ni na koji način s Teslom, osim inspiracijom, ali očito, netko je zaključio da bi se našlo kupaca među otprilike četiri tisuće, koliko je dosad isporučeno tog Muskovog kamiona. Ipak, ne ciljaju samo da će se vozilo priključivati na CyberTruck, već, kako navode, mogu ga koristiti i vlasnici drugih električnih vozila koji imaju takav kapacitet vuče, kao npr. Fordov električni F-150.

Napredno kao CyberTruck

Sijedom ideje da bi se trebalo napraviti proizvod u skladu s dizajnom i naprednom tehnologijom poput Teslininh vozila, u koncept je uključeno mnogo modernih tehnoloških rješenja.

Na primjer, potpuno je elektrificirano napajanjem iz solarnih baterija. Putem atmosferskog generatora Watergen iz vlage u zraku se crpi voda za potrebe putnika. Navodi se da se može iz zraka, što ovisi o podneblju u kojem se nalazi, “isisati” do 30 litara vode dnevno. Uključen je baterijski sklop od 150 kWh za kompenzaciju gubitka dometa vučnog vozila, koje se može i napajati kroz 16 solarnih ploča na krovu kampera.

Drugim rijecima, CyberTruck za sobom vuče ogromnu stanicu za napajanje. Na dva prednja kotača su maleni motori za dodatno kočenje koji isto regeneriraju energiju tijekom vožnje nizbrdo. Naravno, sve je bežično upravljivo kroz aplikaciju na  Appleovom iPad-u.

CyberTrailer bi se trebao početi isporučivati sljedeće godine a početna cijena na njihovim stranicama je 175 tisuća dolara.