Raritetni Ferrari 512M iz 1971. planuo na stazi

Bolid, koji se natjecao na utrci 24 sata Le Mansa 1971. godine netko je vozio po trkaćoj stazi Watkins Glen u SAD-u, kad se zbog tehničkog problema zapalio i ostao značajno oštećenog stražnjeg kraja

Autonet.hr četvrtak, 8. kolovoza 2024. u 17:14
📷 Reddit / Sea-Abbreviations294
Reddit / Sea-Abbreviations294

Na trkaćoj stazi Watkins Glen u saveznoj državi New York održavaju se privatne vožnje dok nema službenih utrka, poput onih iz serije NASCAR ili Speedway. Na jednom takvom danu, otvorenom za privatne vlasnike vozila, sudjelovao je prošloga tjedna i bolid Ferrari 512M iz 1971. godine, koji je te godine nastupio i na kultnoj utrci 24 sata Le Mansa i plasirao se na treće mjesto.

Više od pola stoljeća stari bolid danas je jedan od rijetkih primjeraka tog modela, koji je uz to i u vrlo očuvanom voznom stanju – ili je barem bio do spomenute vožnje po Watkins Glenu. Naime, pred kraj dana, kad su stazu već napustile hitne službe i vatrogasci, legendarni Ferrari se u vožnji zapalio.

Vatra je krenula sa stražnjeg kraja, kao što pokazuju fotografije i video zapisi, vozač se vrlo brzo zaustavio, pa se prionulo gašenju požara. Ipak, bolid je značajno stradao u plamenu, za koji se sumnja da je počeo zbog puknutog crijeva goriva. Vozač je prošao neozlijeđen, a točni razmjeri štete na Ferrariju tek će biti utvrđeni.