Afeela ima prototip e-automobila koji se vozi kontrolerom PlayStationa

Sony i Honda sa svojim zajedničkim projektom Afeela polako ulaze u domenu automobilske industrije. Na CES-u u Las Vegasu predstavili su novi, napredniji, prototip i nekoliko tehnologija na kojima rade

Autonet.hr srijeda, 10. siječnja 2024. u 21:15

Zajednički poslovni pothvat japanskih tehnoloških divova, pod imenom Sony Honda Mobility, još ranije predstavio je svijetu marku Afeela, pod kojom planiraju proizvoditi napredne električne automobile. Premijera je bila upriličena na lanjskom sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu, a na ovogodišnjem izdanju te priredbe prikazan je i nešto napredniji prototip prvog automobila pod markom Afeela.

Glavni napredak tijekom posljednjih godinu dana postignut je u području aktivne tehnologije pomoći vozaču i autonomne vožnje, koja koristi umjetnu inteligenciju. Drugo područje, na koje se Sony i Honda fokusiraju u ovom pothvatu, jest "redefiniranje odnosa ljudi i automobila", gdje im je cilj postići da se vozila i mobilnost smatraju prostorom "kreativnosti i zabave".

Tako je, primjerice, ostvarena suradnja s izdavačem videoigara Epic Games, koji će za te automobile prilagoditi određene igraće naslove – kabina automobila bit će pretvorena u studio za igranje, igre će pokretati računalo iz samog automobila, upravljač će postati igraći kontroler, a zasloni glavno mjesto na kojima se igranje odvija.

U suradnji s Microsoftom, pak, marka Afeela u svojim automobilima planira ponuditi glasovnog asistenta, pa će i s tim vozilima (kao i s Volkswagenima ili Mercedesima) biti moguće "razgovarati". Zanimljivo, na prezentaciji novog prototipa on je na pozornicu dovezen na daljinsko upravljanje – i to kontrolerom PlayStationa 5 (taj trenutak možete vidjeti u priloženom videu, od 29. minute).

O tehničkim karakteristikama same limuzine nije se mnogo govorilo. Ono što znamo, jest da će imati baterijski paket od 91 kWh, dva elektromotora ukupne snage 489 KS te da će se baterije puniti brzim punjačima, snage do 150 kW. Na tržištu se prvi automobil kao rezultat ovog koncepta očekuje 2026. godine.