Je li električni automobil za vas? Vlasnici BMW-a mogu to doznati kroz službenu aplikaciju

Vlasnici novijih generacija automobila marke BMW i Mini putem službene mobilne aplikacije mogu dobiti simulaciju podataka, odnosno odgovor na pitanje bi li im odgovarao prelazak na elektropogon

Autonet.hr utorak, 13. kolovoza 2024. u 20:00

Anksioznost vezana uz nedovoljnu autonomiju baterije, odnosno "range anxiety", osjećaj je vrlo poznat mnogim vozačima električnih vozila. I dalje je njihov domet među glavnim čimbenicima, koji sprječavaju brojne vlasnike klasičnih automobila pri prelasku na one s električnim pogonima, no s novijim generacijama vozila taj bi problem trebao biti sve lakše rješiv. S novim modelima dostupni kapaciteti baterija i dometi vozila rastu, a računala su sve bolja u predviđanju i izračunavanju dostupne energije, što bi trebalo smanjiti strah od "ostajanja na cesti" uslijed pražnjenja baterije daleko od punionice.

Protiv predrasuda i straha

U BMW-u su sada osmislili novi način za prebroditi negativne stavove prema električnim automobilima. U svoje su službene mobilne aplikacije za modele BMW-a i Minija (My BMW App i MINI App) ugradili novu funkciju, nazvanu Electric Vehicle Analysis. Vlasnici njihovih automobila s klasičnim pogonima sada mogu iskoristiti aplikaciju kako bi vidjeli je li prelazak na električni automobil za njih izvediva i realna opcija.

Vozači moraju svojim automobilom, koji ima ugrađen najmanje BMW Operating System 7, prevaliti 2.000 kilometara u najmanje 200 pojedinačnih vožnji. Nakon toga unutar aplikacije mogu pokrenuti simulaciju, a ona će im izračunati koliko od tih analiziranih vožnji bi se moglo odraditi s jednim punjenjem baterije, u slučaju da voze sličan baterijsko-električni model BMW-a ili Minija.

Simulacija se koristi stvarnim podacima iz vožnji, pa vlasnicima daje vrlo realan pogled na situaciju. U analizi je moguće vidjeti i opcije punjenja pri dužim putovanjima te vremena koja bi se, da se koristio elektropogon, morala provesti na punionicama. "Električna se vozila lako mogu ugraditi u dnevnu rutinu mnogih vozača, samo ih većina to nije imala prilike probati", pojašnjavaju iz BMW-a, čija ažurirana aplikacija sada može pomoći vlasnicima vozila donijeti informiranu odluku o prelasku na električne automobile.