Jeep Wagoneer S – prvi električni Jeep za globalno tržište imat će 600 KS

Prvi potpuno baterijsko-električni model SUV-a pod markom Jeep za svjetsko tržište imat će motor snage 600 KS i doseg od oko 500 km, a u prodaju će stići krajem godine

Autonet.hr ponedjeljak, 3. lipnja 2024. u 21:46

Marka Jeep, koja danas djeluje u sklopu grupacije Stellantis, predstavila je svoj prvi baterijsko-električni SUV namijenjen globalnom tržištu. To je Jeep Wagoneer S, koji će u prodaju prvo stići u SAD-u i Kanadi, a nakon toga i u ostatak svijeta. Bit će izrađen na zajedničkoj platformi grupacije, STLA Large, donekle prilagođenoj za ovaj moćni terenac.

Model će biti prodavan isključivo kao 100% električni, s deklariranim dosegom od 482 kilometra (300 milja) i snagom elektromotora od 600 KS. Proizvođač najavljuje da će mu ubrzanje od 0 do 100 km/h iznositi 3,4 sekunde, kao i da će instantni okretni moment iznositi više od 800 Nm. Sve to bit će upareno s poznatim terenskim ovjesom, pa će Wagoneer S biti pogodan kako za cestu, tako i za nešto teže offroad terene. U tome će pripomoći i pogon na sve kotače te velike gume od 20". Baterijski će sustav biti zasnovan na 400-voltnoj tehnologiji, a baterija od 100 kWh punit će se na brzom istosmjernom punjaču od 20% do 80% kapaciteta za samo 23 minute.

Kad je riječ o dizajnu, već na prvi pogled će biti jasno da se ovdje radi o modelu marke Jeep. Zadržan je prepoznatljivi robusni, ali uglađeni izgled, prožet crnim detaljima, uz dodatak rasvijetljene prednje maske, panoramskog krova i stražnjim spojlerom.

Iako je riječ o velikom i "kockastom" SUV-u, njegov aerodinamički koeficijent (CD) bit će samo 0,29, zahvaljujući naprednim simulacijama, tehnologijama i razvoju u zračnom tunelu. To je najmanji otpor zraka za bilo koji Jeep dosad te oko 15% bolji rezultat od prosjeka SUV segmenta.

U kabini se ističu veliki ekrani, dijagonala od čak 12,3" za vozača i u sredini, uz dodatnih 10,25" ekrana za suvozača, grijana i ventilirana prednja sjedala te, 1.160-vatni McIntosh audio sustav s 19 zvučnika. Automobil se povezuje i s aplikacijom Jeep Connect, koja vozaču na daljinu daje podatke o, primjerice, punjenju i ostalim tehničkim detaljima vozila. Infotainment sustav i sustavi aktivne pomoći vozaču moći će se ažurirati i naknadno, preko Interneta.