Renault Estafette Concept – budućnost dostave stiže za dvije godine

Na ovotjednom sajmu gospodarskih vozila IAA Transport u Hannoveru Renault je prikazao svoj futuristički električni dostavni kombi, čija će proizvodna verzija biti dostupna relativno brzo

Autonet.hr srijeda, 18. rujna 2024. u 07:15

U Hannoveru se održava sajam gospodarskih vozila IAA Transport, gdje je Renault došao prikazati svoj novi koncept gradskog dostavnog vozila, futuristički Renault Estafette Concept. Dug poput Kangooa L2, okretan poput Clija, a sposoban poput Trafica – tako opisuju ovaj novi model, izrađen prema potrebama i povratnim informacijama profesionalnih vozača.

Estafette Concept zapravo je proizvod nastao u suradnji triju partnera. To su dva proizvođača vozila, Renault Grupa i Volvo Grupa te logistička kompanija CMA CGM Grupa. Osnovna mu je namjena dostava "posljednjeg kilometra" odnosno prometovanje po gradovima na ekološki i energetski efikasan način. Glavni cilj projekta je olakšati proces dostave te povećati sigurnost svih uključenih.

Zasnovan je na platformi FlexEVan, koju je razvila Renaultova podružnica za električna vozila Ampere, a diči se i činjenicom da je riječ o "softverski definiranom vozilu", potpuno povezanom i "pametnom". Cijeli proizvodni proces, ali i radni vijek tog kombija trebali bi pokazivati značajno veću troškovnu efikasnost od sadašnje generacije lakih gospodarskih vozila. Jedan od načina kako će se to izvesti jest i pametni sustav nadogradnji te predviđanja potreba za servisiranjem, što bi trebalo smanjiti trošak posjedovanja novog Estafettea za do 30%.

Estafette, dakako ime posuđuje od Renaultovog kombija, koji je u proizvodnju ušao sredinom prošlog stoljeća, a u tri verzije proizvodio se sve do sredine 1980-ih godina. Novi Estafette Concept osmišljen je za budućnost, kompaktan, povezan, siguran i održiv nasljednik legendarnog modela, koji je u svoje vrijeme donio revoluciju u područje dostavnih vozila. Nova inačica ima zadatak to učiniti gotovo sedam desetljeća nakon njega, a iz Renaulta kažu da će produkcijska inačica za serijsku proizvodnju biti spremna već za dvije godine.