Smart Concept #5 – najveći Smart ikad bit će električni SUV srednjeg segmenta

Marka poznata po ultrakompaktnim automobilima zakoračit će i u veći segment, onaj koji je u Europi i najpopularniji, pa je najavila svoj SUV Concept #5, najprostraniji i najsvestraniji Smart dosad

Autonet.hr subota, 27. travnja 2024. u 10:00

Na ovotjednom salonu automobila u Pekingu marka Smart predstavila je svoj iskorak iz domene minijaturnih gradskih automobila u srednji segment. Zaslužan za to bit će njihov novi električni SUV serije #5, najprostraniji i najsvestraniji automobil te marke dosad. Filozofija koja prati lansiranje ovog modela je "open your mind" (otvorite um), a signalizira da je ovaj proizvođač otvoren prema novim idejama, perspektivama i prilikama.

Novi SUV srednjeg segmenta kombinira vanjski dizajn inspiriran robusnim terenskim vozilima, s funkcionalnošću i pristupačnošću po kojima je Smart inače poznat. Posebni dodaci, kao što su pogon na sve kotače i offroad gume prvi će se put pojaviti u jednom automobilu s njihovom značkom. Bit će tu i zabavni dodaci, kao što su prijenosni zvučnici ugrađeni u automobil, s kojih se glazba može puštati u pokretu, na izletu ili pak kod kuće. U Concept #5 je ugrađen i projektor, pa će automobil moći poslužiti i za stvaranje vlastitog kina na otvorenom. Što će iz koncepta sve biti preneseno u proizvodnu verziju, još ćemo vidjeti.

Za pomoć vozaču bit će zadužen Pilot Assist 3.0 s LiDAR tehnologijom i pogonjen Nvidijinim čipovima, zaduženima za kontrolu vozila, praćenje okoline i pametno reagiranje na situacije u prometu. Za pohranu energije zadužena je baterija, koja se 800-voltnom tehnologijom i brzim punjenjem može od 10% do 80% kapaciteta napuniti za tek 15 minuta. Najavljeni doseg s jednim punjenjem iznosi 550 km.

Smart je službenu premijeru produkcijskog modela serije #5 najavio za drugu polovicu ove godine, dok će u narednim mjesecima biti i poznati datumi dolaska novog električnog SUV-a na europska tržišta.