BMW-ov šef dizajna hrvatskih korijena, Domagoj Đukec, prelazi u Rolls-Royce

Umjesto dizajniranja velikoserijskih modela, utjecajni dizajner hrvatskih korijena će od sada raditi na ručno izrađenim modelima prilagođenima željama poznatih kupaca

Autonet.hr ponedjeljak, 16. rujna 2024. u 18:22
Domagoj Đukec
Domagoj Đukec

BMW Grupa reorganizirat će svoj odjel dizajna, a najznačajnija promjena bit će na čelu dizajnerskog odjela središnje marke, BMW-a. Dosadašnji glavni dizajner bavarske marke, Domagoj Đukec, prijeći će na istu poziciju ali u marku Rolls-Royce. Tamo će biti zadužen za izradu luksuznih modela relativno malih serija te jedinstvenih automobila po narudžbi, visoko personaliziranih primjeraka prilagođenih željama kupaca.

Velika reorganizacija

Dosadašnji glavni dizajner Rolls-Roycea, Anders Warming, koji je na toj poziciji bio protekle tri godine, bit će postavljen na mjesto glavnog dizajnera cijele grupacije, odakle će nadzirati cijeli njihov aktualni asortiman i razvoj rješenja za mobilnost budućnosti. Đukecov će dosadašnji posao, pak, u BMW-u ubuduće biti podijeljen. Tako će Maximillian Missoni, koji dolazi iz Polestara, preuzeti odjel za visoku srednju i najluksuzniju klasu, a Oliver Heilmer iz Minija preuzet će srednju klasu i M-seriju.

Domagoj Đukec, danas 49-godišnjak, ima hrvatsko državljanstvo, iako je rođen i odrastao u Frankfurtu. Od travnja 2019. godine vodio je dizajnerski odjel BMW-a i zaslužan je (ili "kriv") za veliku preobrazbu njihovih automobila posljednjih godina, posebice vidljivu u izgledu prednje maske (tzv. "bubrega"). Osim petogodišnjeg iskustva na toj poziciji, iza sebe ima ukupno 20 godina iskustva u autodizajnu, jer je prije toga radio u Volkswagenu i Citroënu, da bi 2010. prešao u BMW. Na poziciju voditelja dizajna Rolls-Roycea službeno će stupiti 1. listopada.

Prelazak u Rolls-Royce mu je novi korak naprijed u karijeri, ali i potez koji je dugo tražio. Navodno je već neko vrijeme htio prijeći u luksuznu marku u potrazi za novim profesionalnim izazovima. Njegovo naslijeđe u BMW-u ostat će nezaobilazno poglavlje u dizajnu te marke, s istaknutim modelima kao što su revolucionarni iX, i4, potom novi M3/M4 i ostali aktualni modeli na kojima je radio. No, Đukec je sudjelovao i na otvaranju novog poglavlja, osmišljavanju cijele linije "Neue Klasse". Njome BMW želi još jednom načiniti velik dizajnerski iskorak, ali se i vratiti nekim povijesno bitnim detaljima, poput malenih vertikalnih "bubrega".