Predstavljena Dacia Jogger – obiteljski SUV s do 7 sjedala

Dacia Jogger donosi duljinu karavana, prostranost jednovolumena i izgled SUV-a, a 5 njezinih ili 7 sjedala omogućavaju čak 64 različite konfiguracije

Autonet.hr subota, 4. rujna 2021. u 00:00

Gama Dacije ovoga je tjedna obogaćena s još jednim zanimljivim i univerzalnim modelom, imena Jogger. Dacia Jogger osmišljena je kao obiteljski automobil gradskoga karaktera, ali i s mogućnošću lakše terenske vožnje, obavljanja izleta ili dužih avanturističkih putovanja. Upravo stoga ovaj automobil kombinira svestranost SUV-a, a pritom je dug kao karavan (preko 4,5 metra) i prostran poput monovolumena. Najduži je to model u Dacijinoj ponudi, a nudi i udaljenost od tla od 200 mm, što ga čini spremnim i za manje offrad izazove.

Jogger se u Dacijinu ponudu uvodi kao izravni nasljednik modela Logan MCV. S obzirom da je kao dio obitelji Logan/Sandero ova varijanta bila prilično uspješna, odlučili su je izdvojiti i ponuditi kao zaseban model. Pored toga, ovim "preslagivanjem" proizvodne palete novim modelom Dacia upotpunjava i prazninu nastalu ukidanjem modela Lodgy i Dokker.

Iz Dacije kažu kako ovaj model predstavlja predanost marke pružanju raznolikih mogućnosti mobilnosti, primarno usmjerene ka obiteljima. Jogger stoga dolazi u konfiguraciji s 2, 3, 5 ili 7 sjedala, sukladno potrebama kupaca, a različite se kombinacije sjedala mogu presložiti u čak 64 konfiguracije. U ovisnosti o tome mijenja se i kapacitet prtljažnika, koji može iznositi do najviše 1.891 litara.

Benzin, plin, pa hibrid

Nova Dacia Jogger bit će dostupna s dva različita motora. Novi TCe 110 benzinski je turbomotor u ponudi, a kao jedini proizvođač koji to nudi standardno, u ponudi će biti i LPG TCe 100 Bi-Fuel motor, koji može biti pokretan plinom ili benzinom. Benzinac će iz tri cilindra i zapremnine 1.0 litre davati 110 KS i 200 Nm okretnog momenta, uz tehnologije koje će potrošnju održati niskom. Dodatkom plina, razina emisija CO2 bit će smanjena za oko 10%.

https://www.youtube.com/watch?v=-6XEcic6RvM

Već sada se najavljuje kako će Dacia Jogger biti prvi hibrid u njihovoj ponudi, a s elektrificiranim će pogonom biti dostupna od 2023. godine. Uz 1,6-litrenog benzinca, hibridni Jogger imat će dva elektromotora i bateriju od 1,2 kWh (230 V), što će omogućiti da se na struju vozi oko 80% vremena u gradskoj vožnji.

Izvana je riječ o modernom i prepoznatljivom Dacijinom dizajnu, s LED svjetlima u standardnoj ponudi. Straga su svjetla postavljena vertikalno, kako bi se proširio stražnji kraj za lakši utovar većih predmeta.

Dacia će ponuditi i nešto ambiciozniji paket opreme, Extreme. On će biti dostupan u ograničenoj seriji, a karakterizirat će ga dodatni elementi vanjštine prilagođeni offroad vožnji. Prve isporuke nove Dacije Jogger najavljene su za početak sljedeće godine.

Dacia Jogger 2022 - dimenzije
Dužina 4,547 mm
Međuosovinski razmak 2,897 mm
Prednji prevjes 830 mm
Stražnji prevjes 820 mm
Trag sprijeda 1,520 mm
Trag straga 1,509 mm
Visina 1,632 mm
Visina od tla 200 mm
Prostor za noge (2. red) 181 mm
Prostor za noge (3. red) 127 mm
Prostor za glavu sprijeda 923 mm
Prostor za glavu (2. red) 910 mm
Prostor za glavu (3. red) 855 mm