Škoda Kodiaq: od sada i s hibridnim pogonima

Škoda je službeno predstavila novu generaciju svojeg velikog SUV-a Kodiaq, osvježenog dizajna, s novim pogonskim opcijama, sigurnosnim dodacima te s još više prostora za putnike i prtljagu

Autonet.hr petak, 6. listopada 2023. u 00:00

Predstavljena je druga generacija velikog SUV-a iz Škodinih pogona – Kodiaq u novoj izvedbi, koja podiže održivost i učinkovitost na novu razinu te donosi novi koncept interijera. Novi modeli donose osvježeni vanjski izgled, u skladu s novim dizajnerskim potpisom Škode, no promjene su zahvatile i unutrašnjost te ono “ispod haube”.

Temeljito obnovljen

Eksterijer otkriva nešto četvrtastije lukove blatobrana, nova TOP LED Matrix svjetla i prednju rešetku s horizontalnom LED trakom. Novi model u dužinu mjeri preko 6 centimetara više od prethodnika, dok aktivni sustavi otvora hladnjaka te redizajnirana maska i stražnji odbojnik poboljšavaju aerodinamiku. Unatoč robusnosti i povećanju dimenzija, novi Kodiaq odlikuje koeficijent otpora zraka (cd) od tek 0,282.

Porast dimenzija doveo je i do toga da, primjerice, putnici u trećem redu sjedala (kod izvedbe sa sedam sjedala) imaju 15 mm više prostora uvis, a prtljažni je prostor narastao za čak 75 litara te iznosi 910l bez preklapanja sjedala (u varijanti s pet sjedala) te 70l više nego prije u inačici sa 7 sjedala.

U kabini će pozornost privući veliki središnji infotainment zaslon dijagonale 13″, pametn digitalni rotirajući prekidači s haptičkim kontrolama, kao i izbor materijala unutrašnjosti. Prvi puta kupcima se kao dodatna oprema nudi i head-up zaslon, a tu je i prostor za odlaganje mobitela koji istovremeno može bežično puniti dva uređaja snagom od 15W i hladiti ih. Tu su i četiri USB-C utičnice snage 45 W. Kodiaq će po novome moći biti i stalno spojen na Internet, pružajući tako nova iskustva kroz online usluge i aplikacije.

Blagi i plug-in hibrid

No, osim zabavnih dodataka za udobnost, kupce će vjerojatno više zanimati nova ponuda pogonskih jedinica. Novi Kodiaq donosi dva dizelska i dva benzinska motora, sa snagama od 150 do 204 KS. Novi dodatak gami je i prvi plug-in hibrid Kodiaq iV, koji se ističe snagom od 204 KS i nudi potpuno električni doseg od 100 kilometara (baterija mu je kapaciteta 25,7 kWh i puni se snagom do 50 kW).

Povrh toga, benzinski 1,5 TSI sa 150 KS prvi puta donosi i blagu hibridnu opciju u Kodiaq. Dvolitrene izvedbe (2.0 TSI od 204 KS i 2.0 TDI od 193 KS) standardno će dolaziti i s pogonom na sve kotače, a sve varijante novog Kodiaqa isporučivat će se s automatskim DSG mjenjačima.

Sustavi pomoći

Škoda u novi Kodiaq donosi i niz sustava za aktivnu pomoć vozaču, koji prije u tom modelu nisu bili dostupni. Tu su, primjerice, Turn Assist koji sprječava nezgode na raskrižjima, ili pak Remote Park Assist uz koji je automobil moguće parkirati putem mobilne aplikacije. Sustavi kao što su onaj za pomoć pri prestrojavanju Side Assist ili pametni tempomat Travel Assist, nadograđeni su i poboljšani. Kad je riječ o sigurnosti, ovisno o paketu opreme novi će Kodiaq biti opremljen s to devet zračnih jastuka.

Sportline izvedba

Posebna luksuzna oprema Kodiaq Sportline donosi najviši paket opreme i detalje karoserije posebno istaknute sjajnom crnom bojom. U unutrašnjosti se crna kombinira s umecima koji odaju dojam metala, a u standardnoj će Sportline ponudi biti i TOP LED Matrix svjetla te automatsko otvaranje i zatvaranje prtljažnika. Ova će izvedba biti dostupna s bilo kojim pogonskim sklopom, uključujući hibride.