Europska unija u srijedu pred odlukom o carinama na kineske električne automobile

Pred Europskom unijom je u srijedu važna odluka: glasat će se o prijedlogu uvođenja carina do 45% na električne automobile uvezene iz Kine. Time bi se finalizirao dugotrajni proces istraga i pregovora vezanih uz pitanja nepoštenih trgovinskih praksi i konkurencije na europskom tržištu električnih vozila

Autonet.hr ponedjeljak, 30. rujna 2024. u 05:35
Auto salon kineske kompanije Nio u Kölnu, Njemačka 📷 Nio
Auto salon kineske kompanije Nio u Kölnu, Njemačka Nio

Istraga Europske komisije bavila se navodima da kineski proizvođači električnih automobila primaju značajne državne subvencije koje im omogućuju ponudu nižih cijena na europskom tržištu. Ishod te istrage doveo je do prijedloga carina, inicijalno predloženih do 35,3%, uz postojeću carinu od 10% na uvezena vozila.

Kinezi predlažu poravnavanje cijena

Nacrt uredbe s detaljima o carinama podijeljen je državama članicama EU-a. Za usvajanje prijedloga potrebna je većina od 15 zemalja članica koje predstavljaju najmanje 65% stanovništva EU-a. Ako bude odobren, plan je da se carine uvedu do kraja listopada, osim u slučaju značajnog protivljenja.

Bilo je pokušaja pronalaska diplomatskog rješenja u pregovorima s Pekingom. Kinesko Ministarstvo trgovine nedavno je objavilo da su se neki kineski proizvođači automobila obvezali prodavati električna vozila u Europi po cijenama iznad određenog minimuma, što bi moglo ublažiti neke zabrinutosti EU-a.

Svi su isti, ali nisu

Reakcije proizvođača automobila na predložene carine su različite. Tesla, koja uvozi vozila iz svoje tvornice u Šangaju, uspješno je lobirala za smanjenje stope carine na 9%. Druge tvrtke poput BYD-a, Geelyja i SAIC-a također imaju minimalno manje predložene stope.  Iako su smanjenja gotovo beznačajna, manje od jedan posto, to pokazuje da EU nije čvrsta u svojim odlukama i otvara vrata za daljnje podešavanje prema raznim proizvođačima.

Neki kineski proizvođači razmatraju mogućnost osnivanja proizvodnih pogona unutar EU-a kao odgovor na potencijalne carine. BYD konkretno napreduje s planovima za svoju prvu europsku tvornicu u Mađarskoj kako bi ublažio učinke carina.

Ishod glasovanja 4. listopada mogao bi značajno promijeniti sliku na europskom tržištu električnih vozila. Ako se carine izglasaju, dat će prednost europskim proizvođačima automobila, a kineske proizvođače privremeno usporiti, ali ne i u konačnici potpuno smanjiti njihovu prisutnost u Europi.