Pedeseti je rođendan kultnog Volkswagenovog Golfa

Najuspješniji Volkswagenov model globalno i najprodavaniji automobil u povijesti u Europi 29. ožujka 1974. je godine prvi put ušao u serijsku proizvodnju. Od tada je proizveden u 37 milijuna primjeraka

Autonet.hr petak, 29. ožujka 2024. u 12:27

Prije točno pola stoljeća, 29. ožujka 1974. godine, Volkswagen je u Wolfsburgu započeo sa serijskom proizvodnjom svojeg novog automobila, tada viđenoga kao nasljednika Bube. Malo je tko tada mogao naslutiti da će Golf, kako su ga nazvali, postati globalno najpopularniji model te marke i da će postati najprodavaniji automobil u povijesti na tlu Europe. No, danas, 50 godina kasnije, to je ostvareno – Golf je u osam generacija proizveden u 37 milijuna primjeraka, što znači da je u prosjeku svakoga dana u svijetu, u proteklih 50 godina, prodano više od 2.000 Golfova.

Volkswagen stoga danas slavi svoj legendarni automobil, koji je dao ime cijeloj svojoj klasi vozila i postao neizbježnim dijelom automobilske povijesti.

Prva generacija Golfa u prodaju je stigla u lipnju 1974., donoseći veliku promjenu: umjesto zaobljenih krivulja Bube i straga smještenog motora, donio je ravne linije (kao i njegovi suvremenici Passat i Scirocco), sprijeda montirani motor te "vjetrovita" imena modela, koja će ući u legendu. Kupci su tada bili impresionirani modernim vozilom, konceptom vožnje kakvu je nudio, varijabilnim interijerom te novim dizajnom, pa je Golf već do listopada 1976. ubilježio milijun prodanih primjeraka.

Od tada, tvornica u Wolfsburgu je sklopila oko 20 milijuna Golfova svih generacija, dok je preostalih 17 milijuna nastalo u Belgiji, Brazilu, Kini, Maleziji, Meksiku, Slovačkoj, Južnoafričkoj Republici te ostalim VW-ovim pogonima u Njemačkoj. Unatoč tomu, svaki Golf donio je poznati njemački "štih" tehnologije i inženjerstva, vole se danas pohvaliti iz Volkswagena.