Nova Dacia Duster dobila samo tri zvjezdice Euro NCAP-a

Relativno niske ocjene u svim glavnim kategorijama svrstale su novi SUV Duster među najlošije ocijenjene automobile u posljednjem "paketu" standardiziranih testova

Autonet.hr četvrtak, 11. srpnja 2024. u 15:15

Europska organizacija za neovisno testiranje sigurnosti automobila objavila je novu listu rezultata testiranja automobila koji su im na ispitivanje stigli ove godine. Među šest novih automobila dva nisu dobila maksimalnih pet zvjezdica, dok su preostali u bitnome zadovoljili sve zahtjeve novih testova.

Najboljom se ocjenom ovog puta mogu pohvaliti nove izvedbe Mercedes-Benz E klase, Volkswagen Passata te novi Škodini modeli Kodiaq i Superb (svi godišta modela 2024.). S druge strane, tri zvjezdice na ovom testu zaradili su novi Suzuki Swift i u nas vrlo popularan model Dacia Duster.

Duster je najbolje ocjene zaradio u kategorijama zaštite djece u vozilu (84%) te odraslih putnika (70%), dok je očigledno podbacio u zaštiti ranjivih sudionika u prometu (60%) te u sustavima aktivne sigurnosti (samo 57%). Sve to donijelo mu je tek tri zvjezdice. Ispitivači su mu prigovorili, primjerice, nedostatak senzora za putnike straga, koji bi pokazao jesu li vezani, činjenicu da automatsko prilagođavanje brzine ograničenju nije značajka koja je uključena "po defaultu", kao i nedovoljnu fizičku zaštitu putnika u bočnim sudarima.

Kod drugog slabije ocijenjenog modela, Suzuki Swifta, najlošije ocjene dodijeljene su kod aktivne sigurnosti (62%) i zaštite djece (65%), dok je zaštita odraslih putnika (67%) i ranjivih sudionika u prometu (76%) nešto bolja. I Swift se pokazao strukturalno ranjivijim kod bočnog udara.