Najzvučniji transfer u povijesti Formule 1: Lewis Hamilton potpisao za Ferrari

Prvi dan veljače ove godine ostat će zapisan u povijesnim knjigama kao dan kada je najtrofejniji vozač ovog sporta potpisao ugovor s najtrofejnijim timom u povijesti. Očekuje li nas "posljednji ples?

Autonet.hr petak, 2. veljače 2024. u 14:59
📷 Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team
Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team

Svijetom Formule 1 je, nećemo pretjerati ako tako kažemo, poput bombe odjeknula vijest o prelasku Lewisa Hamiltona iz momčadi Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team u legendarnu talijansku momčad Scuderia Ferrari. Ne samo da je riječ o vrlo zvučnom transferu, jer Sir Lewis Carl Davidson Hamilton je odavno već globalni celebrity i jedan od najpoznatijih sportaša uopće, nego je riječ o ogromnom sportskom "preslagivanju", koje će se dogoditi od sljedeće sezone.

Titule i rekordi

Njegovim odlaskom iz Mercedesa, ekipe s kojom surađuje od svoje 13. godine, prekida se najtrofejnije partnerstvo jednog vozača i tima u povijesti Formule 1, koje je do sada izrodilo 6 svjetskih naslova prvaka i 82 pobjede u 11 sezona. Isto tako, najtrofejniji pojedinačni vozač u povijesti (7 naslova svjetskog prvaka, 103 pobjede, 197 podija, 104 pole positiona – za sada) od 2025. godine će voziti za najtrofejniju momčad u povijesti (16 momčadskih i 15 naslova svjetskih prvaka, 242 pobjede, 802 podija, 249 pole positiona).

Takav "spoj iz snova", pak ne dolazi na vrhuncu slave, ni kad je riječ o Hamiltonu, a niti o Ferrariju. Hamilton je svoj posljednji naslov osvojio u sezoni 2020., i u posljednjem ga krugu sezone izgubio godinu kasnije. Od tada mu tim nije isporučivao konkurentan bolid. Nisu se snašli u novom tehničkom pravilniku fokusiranome na "ground efekt", pa posljednjim sezonama dominira Red Bull. Hamilton je uz ogromne napore cijelog tima prošlu sezonu uspio doći do trećeg mjesta, no postajalo je sve jasnije da mu momčad mora osigurati konkurentniji bolid kako bi se njihova "ljubavna priča" nastavila.

Ovoga tjedna u Mercedesovom sjedištu u Brackleyu započelo je bilo testiranje bolida za sezonu 2024 (W15) na simulatoru, a upravo to se poklapa s terminom naprasne objave o prelasku prve im vozačke zvijezde u Ferrari. Je li on još nezadovoljniji s novim bolidom nego što je to bio s dosadašnjim? Ili je posrijedi neki drugi razlog? Vjerojatno ćemo saznati uskoro.

"Last Dance"

S druge strane, Ferrariju je ovo velik poticaj za budućnost. Niti oni se nisu pretjerano dobro snašli u aktualnoj tehničkoj regulativi, naslov svjetskog vozačkog prvaka tifosi čekaju od 2007. godine, kada im ga je bio donio Kimi Räikkönen, a momčadski od 2008. (kada je, zanimljivo, svjetski prvak bio upravo Hamilton, a Ferrari uzeo ekipnu titulu). Samo nakon objave o dovođenju velike (najveće?) F1 zvijezde Ferrarijeve su dionice na vrijednosti dobile preko 10% - pa se za sada to čini kao izvrstan potez.

📷 FIA
FIA

Hamiltona će u Ferariju dočekati stari mu znanac, aktualni šef momčadi Frédéric Vasseur, s kojim je surađivao u danima kada je vozio GP2. Dodatno, Ferrari je navodno doveo i nekoliko istaknutih inženjera iz Mercedesa i Red Bulla, pa se nadaju od 2025. godine graditi novi tim za nove uspjehe. Ne smijemo izostaviti niti činjenicu da će 2026. godine na snagu stupiti još jedan set novih tehničkih pravila, koji će ponovno donijeti radikalne promjene u bolide i pogonske sustave.

Ferrari se na to, očito, već uvelike priprema. Ako nagodinu to i ne budu, zasigurno im je plan za dvije godine postati potpuno konkurentnima za osvajanje naslova. Bit će im to gotovo dva desetljeća od posljednje svjetske titule, s tada već 41-godišnjim prvim vozačem. Hoćemo li gledati Hamiltonov "Last Dance" u ikonskom crvenom bolidu? Do jučer potpuno nezamislivo, danas je to već nešto zbog čega će se svi ljubitelji autosporta upitati – mogu li vozač i momčad s najpopunjenijim policama s trofejima dodati još poneku "kantu" u taj niz i dodatno učvrstiti svoje mjesto u povijesti?