Test

Renault Megane Grandtour Limited Energy dCi 110 - Praktičnost u elegantnom pakiranju

📷 foto: autonet.hr
Ivan Cvetković ponedjeljak, 22. travnja 2019. u 00:00

Dosad najuvjerljivija generacija francuskog kompakta odnedavno je dostupna u ‘ograničenoj’ Limited ediciji koja donosi puno opreme, a u kombinaciji s poznatim 1,5-litrenim dizelašem i optimalan spoj performansi i potrošnje goriva

OSOBNA ISKAZNICA TESTIRANOG AUTOMOBILA
obujam motora / snaga / brzina 1461 cm3 / 110 KS / 187 (189) km/h
prosječna potrošnja / emisija CO2 3,7 (4,8) l/100 km / 95 g/km
cijena bez / s dodatnom opremom 151.335 kn kn (20.423 Eur) / 166.930 kn (22.527 Eur)

Stvoriti kompetitivnog predstavnika kompaktnog segmenta jedan je od najzahtjevnijih izazova modernih proizvođača automobila. Ta najvažnija od svih klasa, barem što se europskog tržišta tiče, može imati dalekosežan utjecaj na uspjeh neke marke, pa ne čudi što je svaka nova generacija, bilo Golfa, Focusa ili, u ovom slučaju, Meganea, dočekana s velikim interesom. Oni su rezultat milijunskih investicija, višegodišnjeg razvoja i, nerijetko, milijuna testnih kilometara. Aktualno izdanje spomenutog Renaultova modela na tržištu je već nekoliko godina tijekom kojih se etablirao kao jedan od najzanimljivijih kompakata koje možete kupiti.

Iako među hrvatskim manje popularan od hatchbacka, karavanska inačica Meganea po mnogočemu je zanimljiviji model. U redu, osim dizajnom, koji, iako moderan i zanimljiv, nije trenutno prepoznatljiv poput onog trovolumenske izvedbe. Krenimo odostraga. U tom prilično skladno oblikovanom stražnjem kraju, koji ovu izvedbu određuje kao Grandtour, međutim, krije se prtljažnik od 521 litru, što je korisnih 137 litara više od volumena kojim raspolaže ‘klasični’ Meganea hatchback. Preklapanjem stražnjeg reda sjedala razlika se povećava za 257 litara u korist Grandtoura (1504 naspram 1247 litara u hatchbacku).

Karavan nudi blagu prednost i u pogledu ponude prostora koja je dostupna putnicima straga. Naime, izduženija krovna linija oslobodila je nekoliko dragocjenih centimetara prostora za glave, što će ponajprije cijeniti više osobe. Osim toga, Megane Grandtour nudi standardnu ponudu prostora za noge kao i preostale dvije karoserijske izvedbe (u koje se ubraja i limuzina GrandCoupe), što znači da će straga u relativnoj udobnosti putovati i oni višeg rasta. Praktičnosti svakako pridonosi i nekolicina prostranih pretinaca i odlagališta za sitnice, poput danas neizostavnih mobitela.

Moderno oblikovanim kokpitom, odnosno središnjom konzolom dominira 7-inčni zaslon R-Link 2 infotainment sustava koji je, poput kompatibilnosti sa Android Auto i Apple CarPlay sučeljima te internetska povezivost, Bluetooth i kartografije Europe, dio opcijskog paketa Navigacija. Među zanimljivijim opcijama testiranog Meganea bili su i paket Easy (Renault kartica ‘slobodne ruke’) i City (električno sklopivi i grijani retrovizori te prednji i stražnji parkirni senzori). Vrlo je koristan i uz ovaj Limited model besplatan paket Klima koji donosi automatski dvozonski klima uređaj, senzore za kišu i automatsko uključivanje, odnosno isključivanje svjetala. Ovakav Megane, drugim riječima, sadrži praktički sve potrebno za udobnu vožnju. Osim toga, zahvaljujući velikom rasponu namještanja sjedala i upravljača, Megane vozačima svih ‘formata’ omogućuje jednostavan i brz pronalazak udobnog položaja sjedenja za upravljačem, dok vrlo udobna i relativno podupiruća prednja sjedala ne umaraju ni nakon duljih vožnji.

Motor testiranog Meganea jedna je od njegovih najsvjetlijih točaka. Iza oznake Energy dCi 110 krije se dobro poznati 1,5-litreni turbodizelaš koji je u ovim ili onim izdanjima pokretao generacije Renaultovih, Nissanovih, Dacijinih, pa i Mercedesovih automobila. Aktualno izdanje dugovječnog četverocilindraša u ovom slučaju razvija 110 KS koji se ‘na papiru’ možda ne čine impresivnima, ali u vožnji, zapravo, u većini pogleda nadmašit će očekivanja i svakodnevne potrebe većine vozača. Osim što je ugodno uglađen, posebice pri umjerenim brzinama, najmanji Renaultov dCi motor pruža respektabilne performanse, uz uvjerljiva međuubrzanja kojima pridonosi i promišljeno proračunat šesterobrzinski ručni mjenjač (EDC automatski mjenjač s dvostrukom spojkom je opcija). Sama ručica mjenjača također je ugodno precizna i ne pretjerano dugog hoda te svakako pridonosi cjelokupnog užitku vožnje. Kao i niskoj potrošnji koju je uz malo truda gotovo uvijek moguće držati oko ili ispod granice od pet litara na 100 kilometara.

Na sreću, testirani Megane Limited opremljen je ‘samo’ 16-inčnim aluminijskim naplatcima i gumama razumno visokog profila, što znači da u kombinaciji s načelno dosta meko namještenim ovjesom vrlo dobro svladava i najgore neravnine hrvatskih prometnica. Podatnost ovjesa pritom ne znači da su narušene vozne osobine. One su, naime, više nego solidne, dopuštajući i dinamičnu vožnju kakvu inače ne biste smatrali karakterističnom za jedan obiteljski karavan. Upravljač je lagan i solidno precizan, a kočnice lako dozirajuće i po potrebi vrlo snažne. Osim što je uvjerljiv i u gradskoj vožnji, Megane Grandtour, očekivano, najbolji dojam ostavlja na otvorenoj cesti, odnosno tijekom duljih vožnji i putovanja. Tada će vas ponajprije impresionirati već spomenutom tišinom u vožnji, kao i ovjesom koji vješto upija i najlošije prometnice.

Naposljetku, Megane Grandtour nudi dobar odnos uloženog i dobivenog, kao što smo i navikli od Renaultovih automobila. Uz popust od 4000 kuna, testirani primjerak stoji 166.930 kuna, no ovo dizelsko izdanje francuskog karavana može se dobiti od 151.335 kuna. Koju god verziju odabrali, Grandtour verzija Megane nudi privlačan spoj prostranosti, udobnosti i svakodnevne praktičnosti.

Tehnički podaci

KAROSERIJA
oblik Karavan (2 volumena) s četvorim vratima i 5 mjesta za putnike
koeficijent otpora zraka Cd = 0,69
MOTOR
konstrukcija 4-cilindrični redni diesel (dCi), postavljen naprijed poprečno, 4 ventila po cilindru, 2 bregasta vratila u glavi, promjenjivo upravljanje ispušnim ventilima, aluminijska glava i blok motora, koljenasto vratilo, izravno ubrizgavanje goriva Common Rail s Piezo-brizgaljkama, 1 turbopunjač promjenjive geometrije, sustav Start & Stop, filter ispušnih čestica (DPF), Euro 6b
obujam 1461 cm3
provrt i hod klipa 76,0 x 80,5 mm
najveća snaga 81 kW (110 KS) pri 4000 o/min
najveći okretni moment 260 Nm od 1750 o/min
specifična snaga 55,4 kW/l (75,2 KS/l)
PRIJENOS SNAGE
pogon i mjenjač Pogon na prednje kotače, ručni mjenjač sa 6 stupnjeva prijenosa
PODVOZJE
prednji ovjes Pseudo-McPhersonove opružne noge, stabilizator promjera 26 mm
stražnji ovjes Pseudo-McPhersonove opružne noge, stabilizator promjera 26 mm
upravljač S nazubljenom letvom, električni progresivni servoojačivač, 2,9 okretaja
KOČNICE
prednje Ventilirani disk promjera 269 mm
stražnje Puni disk promjera 260 mm
oprema ABS, BAS, ESP, TCS, Hill Holder, sustav autonomnog kočenja pri malim brzinama s funkcijom prepoznavanja pješaka
KOTAČI
naplaci Naplatci od lake legure dimenzija 16-inča
pneumatici Dimenzija 205/55 R16
DIMENZIJE
dužina x širina x visina 4626 x 1814 (s retrovizorima: 2058) x 1457 mm
međuosovinski razmak 2712 mm
trag kotača 1591 / 1586 mm
prevjesi 919 / 995 mm
krug okretanja 11,4 m
obujam prtljažnika 521/1504 dm3
obujam spremnika za gorivo 47 l
MASE
prazno vozilo 1325 kg
najveća dozvoljena 1914 kg
dozvoljeno opterećenje 589 kg
dozvoljena masa prikolice 700 kg bez kočnice / 1400 kg s kočnicom
specifično opterećenje 16,3 kg/kW (12,0 kg/KS)
VOZNA SVOJSTVA
najveća brzina 187 km/h (tvornički podatak), 189 km/h (test)
ubrzanje 0 – 100 km/h 11,6 s (tvornički podatak), 11,9 s (test)
POTROŠNJA GORIVA
u gradu 4,2 l/100 km (tvornički podatak), 5,4 l/100 km (test)
na otvorenoj cesti 3,4 l/100 km (tvornički podatak), 4,2 l/100 km (test)
u mješovitoj vožnji 3,7 l/100 km (tvornički podatak), 4,8 l/100 km (test)
prosječna emisija co2 95 g/km
KATALOŠKA CIJENA
do registracije 151.335 kn (20.423 Eur), testirano vozilo s navedenom dodatnom opremom 166.930 kn (22.527 Eur)
JAMSTVO
na mehaničke komponente 2 godine / bez ograničenja broja prijeđenih km
na boju 3 godine
protiv prohrđavanja 12 godina
pomoć na cesti Renault Pomoć 24h
dodatno Produženo jamstvo
ZASTUPNIK ZA HRVATSKU
  Renault Nissan Hrvatska Radnička cesta 47, 10000 Zagreb