Test

Renault Zoe R90 Intens - Sanjaju li androidi električne automobile?

📷 foto: Saša Lisjak, autonet.hr
Hrvoje Gattin srijeda, 22. studenog 2017. u 00:00

Najuspješniji električni model na europskom tlu pokazao nam je kako će izgledati budućnost osobnog prijevoza - vozit ćemo se u tišini, ugodno i s minimalnim troškovima. A, jesu li električni automobili već danas na razini obećanog, pokazao nam je test renaultovog mališana

OSOBNA ISKAZNICA TESTIRANOG AUTOMOBILA
snaga / brzina 92 KS / 135 (135) km/h
prosječna potrošnja / emisija CO2 13,3 (14,7) kWh/100 km / 0 g/km
cijena bez / s dodatnom opremom 263.900 kn (34.912 Eur) / 271.660 kn (35.939 Eur)

"Sjećam se vremena u kojima litij-ionske baterije nisu postojale", sneno je rekla Klara gledajući u Zoe čija je karoserija svjetlucala na prvim zrakama jutarnjeg sunca. No, dakako, tih se vremena nije mogla sjećati. Kao predstavnica najnovije, jedanaeste generacije replikanata, Klara je napravljena desetljećima nakon izuma litij-ionskih baterija, no ipak, njena su importirana sjećanja ostavljala doista uvjerljiv dojam.

Jednom drugom prilikom, pitao sam ju sanjaju li androidi električne automobile, barem onako povremeno, kao što ja sanjam da su rane 1980-e i da poput Ragnottija jurim za upravljačem legendarnog Renaulta 5 Turbo. "Ne pamtim svoje snove" rekla je kratko i odrješito. Softverski bug ili prkos umjetne inteligencije? Pitam se... Samo da se ne promijeni, da ne postane poput Roya Battyja...

No, priča o naših tjedan dana druženja s Renaultom Zoe ipak ne spada u kakav znanstvenofantastični scenarij, već je taj mali komad budućnosti stvaran i stoji tu, pred nama.

Inače, nakon dvije konceptne najave, 2009. u obliku futurističkog električnog automobila te 2010, uz gotovo konačni izgled, Renault je na međunarodnom salonu automobila u Ženevi 2012. predstavio prvu ediciju modela Zoe. A, ovaj mališan nije dugo morao čekati na uspjeh pa je već 2015. postao najprodavanijim električnim automobilom na europskom tržištu (gdje je jedino i dostupan), da bi tu laskavu titulu osvojio i prošle godine, zaključno s kojom je prodana 61.205 primjeraka.

Konačno, na pariškom salonu 2016. Renault je predstavio izvedbu Z.E. 40 s gotovo udvostručenim kapacitetom baterije, koja je na naše tržište stigla početkom proteklog ljeta.

Dizajn, ergonomija, unutrašnjost

Renaultov dizajner Jean Semeriva, odgovoran za izgled modela Zoe, navodi dvije odrednice koje su oblikovale najuspješniji europski električni automobil: neprekinutost linija koje se međusobno nadopunjavaju u dizajnu lišenom uglova te specifičnosti električnog vozila. Naime, baterija smještena u podnicu vozila zahtijevala je nešto viši položaj sjedenja i relativno visoku karoseriju, dok znatno manje dimenzije električnog pogonsko-prijenosnog sklopa također imaju značajan utjecaj na dizajn.

U svakom slučaju, premda se radi o tipičnom predstavniku B segmenta u kojem je Clio neprikosnoveni vladar, Zoe nema mnogo sličnosti s drugim pripadnicima svoje obitelji i, vjerojatno, bi smo ga bez velikog logotipa sprijeda (koji skriva priključak za punjenje) teško prepoznali kao Renault. No, njegov je izgled moderan i, usudit ćemo se reći - privlačan, bez potrebe za nekakvim futurističkim "ispadima" kakvih se danas prihvaćaju mnogi dizajneri električnih i hibridnih automobila.

Uz dimenzije karoserije od 4084 x 1730 x 1562 mm te međuosovisnki razmak od 2588 dm3 Zoe je sasvim solidno prostran automobil. Za putnike na stražnjim sjedalima naći će se dovoljno mjesta za koljena, no ograničenje tijekom duljeg boravka u vozilu ipak će predstavljati nizak naslon i relativno kratak sjedalni dio. Uostalom, stražnja su sjedala u automobilima B segmenta tu samo za "prvu ruku", zar ne?

Prostora za koljena bi možda bilo i više da su prednja sjedala barem malo tanja. Ovako dimenzionirana oduzimaju dosta mjesta, a usto se ne mogu pohvaliti niti dobrom ergonomijom. Položaj sjedenja sprijeda je pretjerano visok (nema mogućnsoti podešavanja visine čak niti na sjedalu vozača), sjedala su mekana i ne pružaju gotovo nikakvu potporu tijelu, a sjedalni je dio doista prekratak. Zapravo, možda su upravo prednja sjedala najlošiji detalj ovog automobila, a znajući kako Renault u svom programu ima kudikamo boljih rješenja, pitamo se čemu to. Nije li, naime, upravo Zoe trebao biti Flagship renaultovih naprednih tehnologija?

Za utjehu nam ostaje činjenica da Zoe ima prtljažnik obujma od čak 338 litara što je preklapanjem (jednodjelnog) naslona stražnjih sjedala moguće povećati na 1225 dm3. To je doista mnogo za jednog mališana iz B segmenta.

Serijska i dodatna oprema

Premda ćemo se pitanjem isplativosti kupnje ovog automobila pozabaviti nešto kasnije, činjenicom ostaje da cijena od 271.660 kn koliko stoji testirani primjerak ili 263.900 koliko je potrebno izdvojiti za sam Zoe R90 Intens, jamči cijelo brdo opreme i u C segmentu. No, kod modela Zoe to nije bio slučaj.

Za početak, recimo kako smo već spomenuli izostanak podešavanja sjedala vozača prema visini i asimetrično podijeljenog naslona stražnjih sjedala, a iskreno govoreću, uz navedenu bi smo cijenu očekivali i kudikamo više sustava potpore vozaču, bez obzira na činjenicu da se radi o vozilu iz B segmenta. Tako sustava automatskog kočenja pri niskim brzinama nema, Renault opet "škrtari" na zračnim jastucima (kao i u slučaju Clia) pa nema niti zr. zavjesa, a izostala su i prednja svjetla za maglu, stražnji središnji naslon za glavu, kao i automatski elektropodizači za sve prozore ili elektrokromatski unutrašnji retrovizor. Uostalom, čak i glavna svjetla nisu izvedena u LED tehnici (halogena su) što bi, nesumnjivo, donijelo dodatnu uštedu energije.

Od značajnijih detalja serijske opreme testirani je Zoe R90 Intens imao infotainment sustav R-Link Evolution (Bluetooth, AUX, USB, navigacija TomTom i 7-inčni zaslon) s kojim se, prema očekivanju, baš i nismo mogli najbolje sprijateljiti, ESP, Hill-Holder, ISOFIX (na stražnjim bočnim sjedalima te vrlo pohvalno, sjedalu suvozača), tempomat, automatsko aktiviranje svjetala i brisača, LED dnevna svjetla, senzore za pomoć pri parkiranju otraga, 16-colne lijevane naplatke, automatski 1-zonski klima uređaj te karticu za beskontaktni ulazak u vozilo i aktiviranje pogonskog sustava.

Konačno, testirani je Zoe imao i nešto detalja s ne odveć dugog popisa dostupne dodatne opreme. Tako je cijena testiranog vozila viša za 7.760 kn zahvaljujući unutrašnjoj personalizaciji u plavoj boji, crno-plavim tkaninama Intens na sjedalima, kameri za pomoć pri vožnji unatrag, plavoj metalik boji Thunder te kabelu Flexi, namijenjenom za punjenje na kućnoj utičnici.

Motor i prijenos

Govorimo li o tehničkim značajkama pogonsko-prijenosnog sklopa električnih automobila, priča je kudikamo jednostavnija nego li smo navikli. Naime, uz činjenicu da električni motor ima jedan pokretni dio (a prosječni termički njih čak nekoliko desetaka), 1-stupanjski mjenjač (u osnovi, riječ je tek o reduktoru prijenosa) čini cijelu priču još jednostavnijom i što je posebno bitno, jeftinijom za održavanje.

Renault Zoe R90 - servisni intervali (izvadak):

  • zamjena filtera klima uređaja - 30.000 km / 1 godina
  • zamjena 12V akumulatora - 3 godine
  • čišćenje stražnjih kočnica - 90.000 km
  • zamjena kočničke tekućine - 120.000 km / 4 godine
  • zamjena rashladne tekućine - 150.000 km / 5 godina

Bitno: Renault se na našem tržištu odlučio na model prema kojem kupac kupuje bateriju zajedno s vozilom (oznaka FP - Full Purchase) (za razliku od u Europi uobičajenog leasinga na bateriju). Jamstvo na bateriju iznosi 8 godina / 160.000 km nakon kojeg razdoblja proizvođač jamči dostupnost 66% nominalnog kapaciteta.

Uz to, pored jednostavnije konstrukcije, električni pogon donosi i prednosti u vidu linearne isporuke okretnog momenta (što dokida potrebu za mjenjačem, premda neki proizvođači ugrađuju klasične prijenose u EV vozila), a posebno značajna je energetska učinkovitost. Naime i dok je termička učinkovitost benzinskih motora dostiže najviše 50% (55% kod dizela), električni motori se mogu pohvaliti vrijednostima višim od 90 posto.

A, naš je testni Zoe bio opremljen motorom R240, skraćene oznake R90. Riječ je o sinkronom električnom motoru razvijenom u potpunosti od strane Renaulta koji je, u većini izvedbi, zamijenio raniji continentalov Q90. Ipak, potonji omogućava punjenje na brzim punjačima (43 kW) te razvija najveću snagu od 65 kW (88 KS), dok novi motor nudi 68 kW (92 KS) i 15% veći doseg. Oba motora razvijaju 220 Nm najvećeg okretnog momenta.

Također, pet od šest na našem tržištu dostupnih izvedbi Renaulta Zoe opremljeno je novom baterijom povećanog kapaciteta Z.E. 40. Riječ je o 2016. uvedenoj bateriji koju su razvili Renault i LG Chem (pored Panasonica, Samsunga i Tesle jedan od najvećih svjetskih proizvođača baterija) te koja naprema ranijih 22 kWh nudi 41 kWh iskoristive energije (ova je vrijednost uvijek niža od teorijskog kapaciteta baterije). Pri tome je zanimljivo da je, pored kompaktnije nadzorne jedinice, nova baterija jednakih fizičkih dimenzija te je samo 15 kg teža (305 kg ukupno). Upravo stoga, Renault će (navodno) na nekim tržištima nuditi zamjenu starijih baterija za novu izvedbu.

Potrošnja energije i doseg

Dolaskom nove izvedbe modela Zoe na tržišta, Renault je ustvrdio kako je napokon riješeno pitanje dosega te da nova baterija nudi kudikamo više slobode vlasnicima ovog mališana. Konkretnije, uz novu je bateriju doseg ovog automobila povećan dvostruko te prema NEDC standardu iznosi 400 km, dok Renault navodi doseg u realnoj vožnji od 300 km ljeti te 200 zimi (kapacitet baterija znatno opada na hladnoći).

Gledajući u jednostavne instrumente ispred sebe, zapravo ćete saznati tek koliko brzo vozite, koliko ste prešli kilometara te kolika vam je potrošnja energije i preostali doseg. Mi smo tako tijekom ovog testa ostvarili prosječnu potrošnju od 17,0 kWh/100 km u gradskoj vožnji te 12,4 kWh na otvorenoj cesti. Pri tome je zanimljivo da brža ili pažljivija vožnja u gradu utječu na prosjek s tek 0,5 kWh/100 km više, odn. manje, ovisno o stilu vožnje. Također, zahvaljujući sustavu regeneracije energije, vožnja otvorenom cestom (brzinski prosjek je iznosio oko 55 km/h) drastično smanjuje potrošnju zahvaljujući čestim otpuštanjima papučice gasa (i kočenju) pri čemu se baterija, dakako, puni. Spomenimo i kako Renault navodi vrijednost potrošnje u mješovitoj vožnji od 13,3 kWh/100 km.

U konačnici, nije nam potrebna neka posebno zamršena matematika da izračunamo kako će uz 41 kWh raspoložive energije potrošnja od 17,0 kWh (teorijski) donijeti autonomiju od 241 km, dok ta vrijednost na otvorenoj cesti, uz navedenih 12,4 kWh iznosi 323 km. Je li to dovoljno, drugo je pitanje i ponajprije ovisi o potrebama korisnika vozila te konfiguraciji terena, prometnoj gužvi, udaljenosti prijeđenoj na gradskim ili prigradskim cestama, klimatskim uvjetima i sl.

Cijena vožnje vjerojatno je najzanimljivija tema svake rasprave o električnim vozilima. Ipak, s obzirom da se tek očekuje korekcija tarifnog modela nacionalnog Operatera distribucijskog sustava (HEP ODS), energija se na javnim punionicama trenutno ne naplaćuje. Stoga nam za usporedbu ostaje tek cijena za kućanstva koja iznosi 0,25764 kn/kWh u niskoj tarifi*.

Iz toga ispada da uz potrošnju energije od 17 kWh/100 km trebamo platiti 4,38 kn za tih stotinu kilometara. Uzmemo li u obzir da nekakav prosječni automobil iz B segmenta troši npr. 7 l dizela na 100 km, što stoji 63,98 kn, računica je i više nego li jasna. Dakako, ovo je tek teorijski izračun jer u cijelom postupku postoje raznorazni gubici punjenja i tome slično pa bi izračun trebalo raditi prema bruto potrošnji... Na kraju, recimo i da će vas Renault rado potsjetiti kako postoje dva načina smanjenja potrošnje: prvi je predzagrijavanje unutrašnjosti, a tu je i ECO prekidač koji ograničava rad klima uređaja i grijanja. Brrr...

* prema zimskom računanju vremena niska tarifa se obračunava u razdoblju od 21 do 07 sati

Par riječi o vremenu punjenja

Za početak, recimo kako se trenutno u Hrvatskoj nalazi ukupno 187 punionica u 95 gradova što Zoe Z.E. 40 čini automobilom kojim doista možemo prijeći cijelu zemlju. Renault Zoe je opremljen punjačem Caméléon (konektor tip 2) koji je univerzalan u smislu da prihvaća sve izvore energije, od kućne utičnice do brzog 43 kW punjača. Dakako, u slučaju testiranog modela R90 imamo mogućnost punjenja na kućnoj utičnici putem punjača Flexi ili na 22 kW javnoj punionici. Konkretnije, vremena punjenja iznose:

  • priključenjem na kućnu utičnicu (10A): 25:00 sati od 0 do 100%
  • priključenjem na 22 kW punionicu (32A): 2:40 sati od 0 do 100%

Ipak, potrebno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika. Kao prvo, u pravilu nitko neće dovesti vozilo do 0% napunjenosti baterije te drugo, brzina punjenja znatno opada pri kraju napunjenosti baterije. To je vidljivo i iz sljedećih vremena punjenja:

  • priključenjem na kućnu utičnicu (10A): 20:00 sati od 0 do 80%
  • priključenjem na 22 kW punionicu (32A): 1:38 sati od 0 do 80%

Jasno je da za posljednjih 20% trebamo dugih 5 sati, ili 25 posto više vremena na kućnoj utičnici te dodatnih 1:02 sati, odn. 63 posto za punjenje na 22 kW punionici. Tako se naše realno vrijeme provedeno na punjenju najčešće odnosilo na raspon između 10 i 80 ili 20 i 85%. Konačno, iskustva nam pokazuju da određene vrlo slabe kućne instalacije neće niti moći napuniti bateriju preko određenog postotka (u jednom smo slučaju došli do 49%, nakon čega je punjenje prestalo).

I, kako to zapravo izgleda u praksi? Dakako, sve ovisi o dostupnosti punionica, odn. o tome koliko blizu doma ili radnog mjesta imate raspoloživu punionicu. Izuzetak, pri tome, predstavljaju oni koji će Zoe puniti kod kuće (uvjet je instalacija zadovoljavajuće snage). No, ne zaboravimo, ovakvo polagano punjenje predstavlja benefit spram trajnosti baterije. Naime, brza punjenja (i pražnjenja) koja uzrokuju zagrijavanje baterije u određenoj mjeri skraćuju njezin vijek trajanja, tj. broj dostupnih ciklusa punjenja/pražnjenja. Svi ostali, "osuđeni" na javne punionice vjerojatno će jednom dnevno ili najmanje svaka dva dana provesti sat - sat i pol vremena u obližnjem kafiću. Praktično? S trenutnim brojem dostupnih punionica u RH baš i ne...

Toplinska pumpa i sustav predzagrijavanja

Jedan od sustava kojima Renault Zoe može zahvaliti svoju superiornu autonomiju je i toplinska pumpa. U stvari, radi se o zajedničkom sustavu hlađenja / grijanja putničkog prostora koji se temelji na električnom kompresoru te koristi obje faze rada klimatizacijskog uređaja: komprimirani fluid se koristi za zagrijavanje putničkog prostora, dok se hlađenje provodi uobičajenom ekspanzijom.

Sustav predzagrijavanja unutrašnjosti vozila posebno je značajan za hladnijeg vremena. Ovaj je sustav moguće aktivirati i putem R-Linka u vozilu te pametnog telefona ili osobnog računala dok je vozilo priključeno na punjač, a njime se postiže optimalna temperatura, bez trošenja pohranjene energije. Napomene radi, automobil je opremljen i sustavom nadzora nad temperaturom baterije, uz zračno hlađenje. Naime, već ispod ambijentalne temperature od 20°C kapacitet baterije počinje opadati (slično je i pri visokim temperaturama) pa su tako testiranja drugih E-vozila Alijanse pokazala da kapacitet može biti i 20% niži pri temperaturi od -5°C.

Za upravljačem

Izuzmemo li jednostavnost vožnje automobila s jednostupanjskim mjenjačem, razlike za upravljačem u usporedbi s bilo kojim automatikom iz B segmenta praktički nema. Zoe je dovoljno udoban i, usudili bi smo se reći, u nekim trenucima čak i pomalo previše mekan, što se ponajprije očituje u izraženijem naginjanju karoserije tijekom vožnje kroz zavoje. Ipak, za "nagradu" dobivamo udobnost u svakodnevnoj vožnji i solidno svladavanje neravnina, čak i onih poprečnih.

Od ostalih uobičajenih osobina koje čine razlike među automobilima, navedimo tek kako Zoe pokazuje određenu želju za podupravljanjem, no koju je lako dovesti pod nadzor i daleko prije nego li u pomoć priskoči ESP sustav. Upravljač je zadovoljavajuće preciznosti, a kočnice (ventilirani disk / bubanj) sasvim solidne, premda je u okvirima B segmenta ovo (očekivano) itekako težak automobil - masa praznog vozila iznosi čak 1491 kg, od čega 305 kg otpada na bateriju.

Ono što je, bez sumnje, posebno pozitivna značajka električnih automobila svakako je tih rad pogonskog sklopa. Konkretnije, Renault navodi kako razina buke u putničkom prostoru pri brzinama između 40 i 75 km/h iznosi 60 do 65 dB što je dva do tri puta niže od buke unutar automobila s termičkim motorom (pri tome treba uzeti u obzir da svaka 3 dodatna dB ljudska osjetila doživljavaju kao dvostruko povećanje). U slučaju testiranog automobila, buka u unutrašnjosti je ipak bila nešto viša i to zbog zimskih pneumatika GoodYear Ultragrip 8. Serijski, ovaj je automobil opremljen pneumaticima niskog otpora kotrljanju Michelin Energy EV koji nude 20% manji otpor te 40% nižu razinu buke u unutrašnjosti vozila.

A, kako je uobičajeno kod električnih automobila i Zoe je opremljen zvučnim sustavom za upozoravanje pješaka, nazvanim ZE Voice. Riječ je o "svemirskom" zvuku koji Zoe emitira do brzine od 30 km/h, a kako bi se upozorili pješaci na dolazak tihog vozila. Premda ga je moguće isključiti pritiskom na tipku na lijevom dijelu armature, u nekim je državama korištenje ovakvog zvuka obavezno za EV vozila, barem u određenim vremenskim razdobljima. No, bez ZE Voicea, Zoe je doista tih, a ako baš želite, na izboru su vam i dodatni zvukovi za download.

Konačno, pored tišine u unutrašnjosti koja je primjetna i pri višim brzinama, upečatljiv detalj svakog električnog automobila su snažna ubrzanja. Naime, s obzirom da je najveći okretni moment (220 Nm) dostupan od 250 okretaja motora koji dostiže više od 11000 o/min, snažan pritisak na papučicu gasa doslovno će "katapultirati" maleni Zoe. No, premda podatak o 13,2 (13,3) sekunde potrebne za ubrzanje od 0 do 100 km/h baš i ne zvuči posebno, bitno je uzeti u obzir da će Zoe do gradskih 50 km/h ubrzati za samo 4,1 (4,2) s.

I na kraju...

Kakvu "presudu" donijeti na kraju ove elektrificirane priče? Vjerojatno i nije neka posebna mudrost zaključiti da uz katalošku cijenu ovog automobila neke posebno pozitivne računice zapravo i nema. S druge strane, državni poticaji kojih bi u sljedećoj godini ponovno rebalo biti (i to isključivo za EV i Plug-in vozila) igraju značajnu ulogu i cijeloj priči daju kudikamo primamljiviji prizvuk.

Ipak, posjedovanje električnog automobila treba gledati i iz drugih aspekata. Zoe je, nesumnjivo, ugodan i vrlo jednostavan automobil za korištenje čime ga, bez ustezanja, možemo nazvati prvakom praktičnosti u B segmentu. Nadalje, posjedovanje EV vozila i dalje predstavlja svojevrstan statusni simbol, jer to doista jest najveći i najupadljiviji gadget koji si možete priuštiti.

I, konačno, ostaje nam pitanje dostupnosti punionica. Istina je, na povećanju njihovog broja se radi, a imate li gdje puniti vozilo (bilo u blizini kuće ili radnog mjesta), smislenost posjedovanja električnog automobila značajno će porasti.

Simpatični nam je Zoe tako otvorio pogled u jedno novo viđenje automobilizma - tiho, jednostavno i ekološki prihvatljivije. Uostalom, to i jest slika prometne budućnosti koja nas čeka i koja je zapravo, zahvaljujući modelima poput ovog, odnedavno postala sadašnjost.

 Tehnički podaci

KAROSERIJA
oblik Kombilimuzina (2 volumena) s petorim vratima i 5 mjesta za putnike
koeficijent otpora zraka Cd = 0,29
MOTOR
konstrukcija Električni sinkroni motor za zavojnicom rotora (Renault R240) postavljen sprijeda poprečno, standardni i ECO način rada
najveća snaga 68 kW (92 KS) između 3000 i 11300 o/min
najveći okretni moment 220 Nm između 250 i 2500 o/min
BATERIJA
konstrukcija Litij-ionska, 192 ćelije raspoređene u 12 modula, ukupna masa 305 kg
napon 400 V
kapacitet 41 kWh
PRIJENOS SNAGE
pogon i mjenjač Pogon na prednje kotače, reduktor s jednim stupnjem prijenosa
prijenosni omjeri -
PODVOZJE
prednji ovjes McPhersonove opružne noge, poprečna ramena i stabilizator promjera 23 mm
stražnji ovjes Polukruta torzijska osovina, teleskopski amortizeri, spiralne opruge i stabilizator promjera 25 mm
upravljač S nazubljenom letvom, električni servoojačivač, 2,73 okretaja
KOČNICE
prednje Ventilirani disk promjera 258 mm
stražnje Bubanj
oprema ABS (Continental Teves), EBD, BAS, ESP, TCS, Hill Holder
KOTAČI
naplaci Lijevani naplaci Limited dimenzija 6,5J x 16
gume Dimenzija 195/55 R 16 (na testiranom vozilu: Goodyear Ultragrip 8 M+S)
oprema Komplet za popravak pneumatika
DIMENZIJE
dužina x širina x visina 4084 x 1730 (s retrovizorima: 1945) x 1562 mm
međuosovinski razmak 2588 mm
trag kotača 1511 / 1510 mm (osnovna izvedba)
najmanja udaljenost od podloge 120 mm
prevjesi 839 / 657 mm
krug okretanja 10,6 m
obujam prtljažnika 338 / 1225 dm3
MASE
prazno vozilo 1491 kg
opterećenje osovina 58,9% / 41,1%
najveća dozvoljena 1966 kg
dozvoljeno opterećenje 475 kg
specifično opterećenje 21,9 kg/kW (16,2 kg/KS)
VOZNA SVOJSTVA
najveća brzina 135 km/h (elektronički ograničena, tvornički podatak), 135 km/h (test)
ubrzanje 0 - 100 km/h 13,2 s (tvornički podatak), 13,3 s (test)
ubrzanje 0 - 80 km/h 8,6 s (tvornički podatak), 8,7 s (test)
ubrzanje 0 - 50 km/h 4,1 s (tvornički podatak), 4,2 s (test)
POTROŠNJA ENERGIJE
u gradu - kWh/100 km (tvornički podatak), 17,0 kWh/100 km (test)
na otvorenoj cesti - kWh/100 km (tvornički podatak), 12,4 kWh/100 km (test)
mješovita vožnja 13,3 kWh/100 km (tvornički podatak), 14,7 kWh/100 km (test)
autonomija u gradu 400 (NEDC) / 300 (Renault) km (tvornički podatak), 241 km (test)
autonomija na otvor. cesti - km (tvornički podatak), 323 km (test)
prosječna emisija co2 0 g/km
KATALOŠKA CIJENA
do registracije 263.900 kn (34.912 Eur), testirano vozilo s navedenom dodatnom opremom 271.660 kn (35.939 Eur)
JAMSTVO
na mehaničke komponente 2 godine / bez ograničenja broja prijeđenih km
na bateriju Proizvođač jamči 66% kapaciteta nakon 8 godina / 160.000 km
na boju 3 godine
protiv prohrđavanja 12 godina
pomoć na cesti Renault Assistance 24h
ZASTUPNIK ZA HRVATSKU
  Renault Nissan Hrvatska Radnička cesta 47, 10000 Zagreb