Tesla izdaje novi opoziv za Cybertruck zbog softverskog problema, peti od lansiranja

Tesla je izdala novi opoziv za svoj električni kamionet Cybertruck zbog problema sa softverom koji uzrokuje kašnjenje u prikazu slike stražnje kamere. Ovo je peti opoziv za Cybertruck otkako je počela njegova isporuka kupcima u studenom prošle godine.

Autonet.hr subota, 5. listopada 2024. u 14:00
Opoziv jer se slika stražnje kamere neće pojaviti unutar dvije sekunde što je zakonski propisano.  📷 Wikipedia
Opoziv jer se slika stražnje kamere neće pojaviti unutar dvije sekunde što je zakonski propisano. Wikipedia

Činjenica da Cybertruck, tek godinu dana na tržištu, ima poteškoće koje rezultiraju čestim opozivima, otvara pitanje je li to uobičajeno za novo vozilo koje se još zapravo testira u stvarnim uvjetima. S jedne strane, nije neuobičajeno da novi modeli automobila prolaze kroz "dječje bolesti" i zahtijevaju određena poboljšanja nakon izlaska na tržište. Međutim, učestalost i priroda problema kod Cybertrucka mogu ukazivati na žurbu u plasiranju proizvoda na tržište prije nego što je bio potpuno spreman. Postavlja se pitanje je li Tesla možda prerano pustila Cybertruck u prodaju, pod pritiskom tržišnih očekivanja i konkurencije, umjesto da je provela dodatno testiranje i usavršavanje prije masovne proizvodnje.

Kamera se mora aktivirati u samo 2 sekunde

Problem se javlja kada vozač pokuša voziti unatrag prije nego što se sustav vozila u potpunosti ugasi i ponovno pokrene. U takvim slučajevima, slika stražnje kamere možda se neće pojaviti unutar dvije sekunde od stavljanja vozila u vožnju unatrag, što je zakonski propisano. Tesla planira riješiti ovaj problem besplatnim ažuriranjem softvera na daljinu.

Proizvedeno 27.185 vozila, manje od planiranog

Opoziv obuhvaća 27.185 Cybertruckova proizvedenih između 13. studenog 2023. i 14. rujna 2024. godine. Ova brojka pruža uvid u ukupnu proizvodnju Cybertrucka, što Tesla inače ne otkriva javno. Do kraja lipnja ove godine, Tesla je proizvela oko 11.000 jedinica Cybertrucka.

Tesla je poznata po svojoj netransparentnosti u izvještavanju o isporukama po modelima, često kombinirajući podatke za različite modele. Međutim, ovaj opoziv nenamjerno otkriva informacije o proizvodnji Cybertrucka, što pruža rijedak uvid u brojke koje Tesla inače ne dijeli javno.

Unatoč tome što je Cybertruck u proizvodnji već gotovo godinu dana, čini se da njegova popularnost nije dosegla očekivane razine. Neki stručnjaci sugeriraju da bi visoka cijena i ograničene opcije mogle biti razlog manje potražnje.

Peti opozitv u godinu dana

Prethodni opozivi Cybertrucka bili su vezani uz probleme s manjim fontom na upozoravajućim svjetlima,  brisačima, labavim ukrasnim dijelovima i zaglavljivanjem papučice gasa. Iako do sada nije bilo prijavljenih nesreća ili ozljeda povezanih s ovim problemom, velika vozila poput kamioneta i SUV-ova poznata su po ograničenoj vidljivosti, što može predstavljati potencijalnu opasnost za pješake.