Lotusov hiperautomobil u Goodwoodu izdržao 20 metara

Lotus Evija X, prototip novog hiperautomobila vrijedan više od 2 milijuna dolara krenuo je u hill climb utrku u Goodwoodu ovoga vikenda, da bi se nakon tri sekunde zabio u barijere

Autonet.hr ponedjeljak, 15. srpnja 2024. u 10:14

Osim prizora spektakularnih vozila, koja su se protekloga vikenda provezla brdskom stazom u legendarnom britanskom Goodwoodu na Festivalu brzine, svijet obilazi i video neobične nesreće novog hiperautomobila marke Lotus.

Evija X, prototip prerađen kako bi pokušao obarati brzinske rekorde, prošao je startnu liniju tamošnje hill climb utrke, pa nakon samo tri sekunde završio u balama sijena kojima je staza ograđena. Umjesto da njegovih 2 tisuće konjskih snaga ostvare zapanjujući rezultat na poznatoj stazi, iza Evije X ostali su tek oblak dima i vrlo skupa olupina.

Iz kompanije su nakon incidenta poručili da je vozač ostao neozlijeđen, a da je šteta na automobilu "minimalna". Kao uzrok nezgode istaknuli su asimetrično prianjanje kotača, što je dovelo do pretjerane automatske softverske korekcije, a sve tijekom vrlo brzog ubrzanja na samom startu utrke. Evija X unikatni je primjerak, pa se očekuje da ga Lotus popravi i ponovno krene s njim u obaranje novih rekorda.

Dosad je sa svoja četiri elektromotora, ukupne snage 1.972 KS, ovaj 2,3 milijuna dolara vrijedni hiperautomobil uspio odvesti izvrsno vrijeme na stazi Nürburgring Nordschleife od 6:24.047, pa su od njega tamo ostali brži tek Volkswagen ID.R i Porsche 919 Hybrid Evo.