NIO ET9 – automobil koji može otresti snijeg sa sebe

Kineski proizvođač električnih automobila NIO pohvalio se zabavnom ali i korisnom funkcijom svojeg SUV-a ET9. U slučaju potrebe u stanju je svojim aktivnim ovjesom otresti snijeg s karoserije

Autonet.hr srijeda, 21. veljače 2024. u 15:50

Početkom godine, novi je SUV krenuo na seriju zimskih testova, kažu iz Nia uz objavu videa, koji prikazuje funkciju nikada dosad viđenu na automobilima. Poput velikog psa kada se vrati iz šetnje po snijegu, i novi kineski SUV marke NIO u stanju je samo otresti snijeg sa sebe. Ovu zabavnu i potencijalno korisnu funkciju prikazao je kineski proizvođač, demonstrirajući pritom mogućnosti aktivnog ovjesa SkyRide, ugrađenoga u njihov električni SUV ET9.

"Shake it off"

Ovjes SkyRide pametni je sustav upravljanja šasijom i prvi na svijetu potpuno integrirani aktivni hidraulični ovjes, poručuje njegov kineski proizvođač. Osim otresanja snijega, koje je prikazano na prvom videu, u stanju je aktivno podešavati čvrstoću i krutost ovjesa te udaljenost šasije od tla (+40/-50 mm unutar samo dvije sekunde), a svakim se uglom vozila njime može upravljati neovisno.

Uz ovu demonstraciju aktivnog i inteligentnog ovjesa NIO se nedavno pohvalio još jednim video zapisom. U njemu na haubu modela ET9 konobar slaže piramidu čaša s pjenušcem, a automobil potom vozi preko umjetnih "hupsera" – ne prolijevajući niti kap. Sve to moguće je zahvaljujući naprednom sustavu, koji prepoznaje neravnine na cesti, pa u tisućinki sekunde o tome daje informaciju ovjesu, kako bi on mogao u stvarnom vremenu reagirati na sve što mu se nađe na putu.

Nio ET9, električni SUV s elektromotorima ukupne snage gotovo 700 KS, predstavljen je krajem prošle godine, u Kini je trenutačno otvorena knjiga narudžbi, a početna cijena je nešto viša od 100.000 eura. S isporukama će započeti tek početkom 2025. godine.

Nio ET9
Nio ET9