Škoda premješta ručicu mjenjača iza upravljača, objasnili razloge

Iz Škode su objavili poduži tekst o svojoj dizajnerskoj odluci da ručicu automatskog mjenjača u novim modelima Superb i Kodiaq premjest iza upravljača i značajno izmijene

Autonet.hr srijeda, 14. kolovoza 2024. u 15:12

Novi modeli Škode, Superb i Kodiaq, dolazit će samo s automatskim DSG mjenjačima, no iako su njihovi kupci u pravilu naviknuti na tradicionalni smještaj ručice mjenjača – u dnu središnje konzole – ona će odsad biti premještena iza upravljača. Smjestit će se tamo s njegove desne strane, gdje bismo očekivali samo ručicu za upravljanje brisačima, a Škodini su dizajneri objavili i pojašnjenje takve odluke. Kažu da je ona donesena prije svega zbog bolje iskoristivosti unutarnjeg prostora kabine.

Praktičnije i ergonomičnije

Premještanjem ručice vozač dobiva bolje ergonomski oblikovano sučelje, a središnja konzola dobiva dodatni prostor, kojim se mogu služiti i ostali putnici u vozilu. Škoda je kao marka fokusirana na praktičnost, pa smatraju da je ovaj potez potpuno u skladu s time. Umjesto ručice mjenjača u središnjem dijelu kabine ubuduće će se u Superbu i Kodiaqu tako nalaziti oveći pretinac za odlaganje stvari i ugrađđenim punjačima mobitela.

Što se tiče nove ručice, ona uvjetuje korištenje tehnologije "shift-by-wire", što znači da neće biti izravno povezana s mjenjačkom kutijom već će njome upravljati elektroničkim putem. Prijelazno rješenje vidjeli smo u aktualnim modelima Octavije i Enyaqa s automatskim mjenjačem, koji imaju manju ručicu, ali i dalje postavljeno središnje.

Kako radi nova ručica?

Ručica, koja je prikazana na slikama, ima klasične položaje P-R-N-D(S), no njome se ne rukuje onako kako biste to možda očekivali. Naime, umjesto da se cijela ručica pomiče gore-dolje, kao u slučaju paljenja žmigavaca, njezin se vrh tek rotira (kao kod klasičnog upravljanja brisačima, recimo). Tako će okret prema naprijed odabrati D (vožnju) ili S (sportsku vožnju), a okret prama natrag položaj R (vožnju unatrag).

Nakon svakog okreta ručica se vraća u središnji položaj (N). Parking (P) se odabire pritiskom na tipku na vrhu ručice. U jednom potezu moguće je napraviti i "dvokorak", kažu, pa će se izravno iz položaja D ili S moći odabrati položaj R i obratno, preskačući neutralni položaj.