Citroën C3 Aircross: novi stil, nova platforma, tri vrste pogona i do sedam putnika

Francuska marka osvježila je ponudu modela C3, a sada slijedi i nova generacija modela C3 Aircross, kompaktnog SUV-a na novoj platformi, koja će moći smjestiti do sedam putnika

Autonet.hr petak, 21. lipnja 2024. u 12:00

Citroën je predstavio svoj novi kompaktni SUV, C3 Aircross, potpuno obnovljen za sljedeću generaciju, na istoj platformi kao i nedavno obnovljeni C3. To će omogućiti atraktivno cjenovno pozicioniranje svih najavljenih varijanti – benzinske, hibridne i potpuno električne. Marka pokušava zadržati prepoznatljivu formu i karakter C3 Aircrossa, ali uz značajna poboljšanja u gotovo svim segmentima, od stila do tehnologije. Dodatno, prvi put u ovom segmentu, 4,29 metra dugi SUV imat će i izvedbu sa sedam sjedala, uz istu okretnost i kompaktne dimenzije.

5 ili 7 sjedala

C3 Aircross izrađen je kao SUV, što znači da je podignut od tla preko 200 mm i robustan, ali je uz to i razigran – pa se tako umeci na karoseriji mogu mijenjati kako korisnik to poželi. Vanjski izgled stilske elemente posuđuje i od modela ë-C3 kao i klasičnog novog C3, pa je već na prvi pogled jasno kojoj obitelji pripada.

Zadržavajući proporcije SUV-a, novi C3 Aircross imat će izvedbe s 5 i 7 sjedala, što je omogućeno međuosovinskim razmakom od 2,67 m. Čak i treći red sjedala nudi prostora za putnike jednako kao u drugom redu kod modela C3, a tamo će ih čekati i nasloni za glave i ruke, držači čaša, USB utori te klimatizacijski otvori. Shodno tome, verzija s 5 sjedala bit će značajno prostranija, s do 1.600 litara prtljažnog prostora i s visokom razinom komfora za putnike.

3 pogona

Novitet u ponudi bit će izvedba Hybrid 136, s automatskim e-DCT mjenjačem. Tu je nova generacija benzinskog motora 1.2 PureTech s 48V hibridnim pogonskim sklopom. Benzinac je 3-cilindraš s varijabilnim turbopunjačem, zapremnine 1.199 cm3, snage 136 KS. Uključeni sinkroni elektromotor s trajnim magnetima daje dodatnih 28 KS.

U ponudi će biti i klasični turbo benzinac, snage 100 KS. I tu je riječ o trocilindrašu, PureTech Turbo 100 MT6, uparenim sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem. Ova će izvedba imati i najnižu cijenu u segmentu, najavljeno je.

Prvi put za njihov SUV u B-segmentu, Citroën C3 Aircross imat će i potpuno električnu varijantu. Pogoni je elektromotor snage 113 KS, koji energiju dobiva iz LFP baterije kapaciteta 44 kWh. To bi mu trebalo dati preko 300 kilometara dosega te najvišu brzinu od 145 km/h. Kad je riječ o punjenju, ono će se na brzom punjaču snage 100 kW moći obaviti za 26 minuta, od 20% do 80% kapaciteta. Već je za 2025. godinu najavljena i inačica s većom baterijom te dosegom od preko 400 km.

Atraktivne cijene

Citroën i ovim modelom nastavlja nuditi elektromobilnost za široke mase, pa će tako formirati i cijene novog C3 Aircrossa. Potpuno električni model koštat će manje od svih konkurenata u segmentu, ispod 30.000 eura, dok će osnovni model, spomenuti benzinac od 100 KS koštati i manje od 20.000 eura.