Modernizacija ili svetogrđe? Porsche 911 dobiva hibridni pogon

Prvi Porsche 911 s hibridnim pogonom razvijen je do finalne inačice i spreman je za serijsku proizvodnju. Prije premijere, zakazane za kraj mjeseca, odradio je zapažen krug na Nürburgringu

Autonet.hr utorak, 14. svibnja 2024. u 18:30

Krajem ovog mjeseca, točnije 28. svibnja, Porsche će upriličiti svjetsku premijeru nove inačice svojeg kultnog modela, 911. Prvi put u 61-godišnjoj povijesti, taj će model doživjeti veliku promjenu u pogonima – u novoj će varijanti, naime, pod haubom biti hibridni pogonski sklop. "Inovativni će snažni hibrid učiniti naš 911 još dinamičnijim", najavljuje Frank Moser, potpredsjednik linija 911 i 718 u Porscheu.

Testiran na 5 milijuna km

"Ništa nismo prepustili slučaju tijekom razvoja i testiranja novog modela 911, pod svim mogućim uvjetima diljem svijeta. Od ledenih do iznimno vrućih, kao što je to bio slučaj u posljednjoj fazi testiranja u Dubaiju. Bilo da je riječ o visokom opterećenju pogona u teškim uvjetima planinskih prijevoja ili u stani-kreni uvjetima gradskog prometa, novi 911 samouvjereno je savladao sve, pa i najteže, izazove. Na kraju, naši su inženjeri i pokusni vozači njime načinili više od pet milijuna kilometara tijekom testiranja", dodaje Moser.

No, poseban test obavljen je nedavno na kultnoj stazi Nürburgring Nordschleife. Tamo je nova hibridna verzija Porschea 911 postigla vrijeme od 7:16.934, odnosno čak 8,7 sekundi bolje od istog usporedivog modela 911 s klasičnim pogonom. To je pokazalo da je hibrid značajno brži na stazi, ima više "gripa", značajno više snage i brži odziv na papučicu gasa, zahvaljujući elektrificiranom pogonu.

Kako će hibridni sklop biti izveden, jesu li u razvoju sudjelovali stručnjaci iz vlasnički im usko povezanih Rimac Automobila, koliko će zaista snage i ubrzanja baterija i elektromotor donijeti Porscheu 911? Ali možda i ono najvažnije – hoće li ljubitelji marke na hibridizaciju gledati s gnušanjem, ili će je ipak prihvatiti kao dobrodošao dodatak agilnosti i brzini? Odgovore na sva ta pitanja doznat ćemo kroz otprilike dva tjedna.