Novi Aston Martin Vanquish donosi V12 s 835 KS

Povratak modela Vanquish u ponudu britanske marke bit će spektakularan, jer je on sada najmoćniji i najbrži Aston Martinov automobil u povijesti, čija će proizvodnja biti donekle ograničena

Autonet.hr srijeda, 4. rujna 2024. u 05:30

Aston Martin je ovoga tjedna u Veneciji održao premijeru svojeg novog modela poznatoga imena – Vanquish. Povratak ikone u ponudu ove marke donosi tehničko remek-djelo, vrhunac onoga što se danas može ponuditi u GT klasi sportskih, ali i luksuznih automobila.

Glavni adut novog je Vanquisha motor, koji dolazi kao 5,2-litreni twin-turbo V12, najsnažniji njihov motor dosad s čak 835 KS i 1.000 Nm okretnog momenta. On će ovom automobilu dati i najvišu brzinu za jedan Aston Martinov produkcijski automobil dosad – 345 km/h. Kombinacija tako snažnog motora s naprednom šasijom i kočionim sustavom omogućit će spoj karaktera i sposobnosti kako bi ovaj GT svojim vlasnicima mogao pružiti zabavno iskustvo superautomobila, poručuje proizvođač.

Klasični motor s 12 cilindara bez hibridnog dodatka u današnje je vrijeme prava rijetkost, pa se Aston Martinov izlet u te vode tumači i kao želja za konkuriranjem Ferrarijevom nedavno predstavljenom modelu 12Cilindri. Konkurenti sa trkaćih staza tako će se moći izravno uspoređivati i na cesti.

Sve podređeno uživanju

Motor je unaprijeđen u suradnji s Astonovim timom iz Formule 1, pa su mu tako dodani veći hladnjak ulja, turbopunjači niske inercije koji se vrte 15% brže, kao i sustav ubrizgavanja goriva s 10% većim protokom. Tu je i 8-brzinski automatski mjenjač s elektroničkim diferencijalom i ESP-om za potpuni dojam.

Šasija je aluminijska, 80mm duža nego kod prethodne verzije, ali i čvršća kako bi podržala još veća opterećenja u sportskim uvjetima vožnje. Napredni ovjes i diferencijal nude vozaču brojne mogućnosti podešavanja te različite karaktere automobila, ovisno o njegovim željama i potrebama. Tu su i keramičke kočnice, 21-colni kotači s gumama Pirelli P ZERO u standardnoj opremi, posebno prilagođenima upravo za ovaj model.

Klasika i tehnologija

Inspiraciju za vanjski izgled dizajneri su povukli iz dosadašnjih modela Aston Martina, Formule 1 te niza prototipa s utrka na Le Mansu 1960-ih godina. Rezultat je prepoznatljivi, a opet svježi model, s detaljima kao što su panoramski krov, dinamične linije, novi otvori za zrak i vrlo agresivna bočna linija.

Dizajn kabine također je podređen sportskom luksuzu, pa nije baš sve digitalizirano. Uz 10,25-inčni ekran tu su i brojne taktilne kontrole glavnih funkcija. Tako ovaj model podržava i moderne dodatke poput Apple Car Playa, ali nudi i klasični osjećaj analognog odabira kod pojedinih funkcija. Audio sustav je marke Bowers & Wilkins s 15 zvučnika.

Aston Martin najavio je da će godišnje proizvoditi nešto manje od tisuću Vanquisha, a prvim kupcima automobili će biti isporučeni u posljednjem tromjesečju ove godine.