Pagani Utopia Roadster: Čvrsti pomični krov šlag je na torti postojećeg modela

Pagani je prvi put prikazao kako će izgledati njihov najnoviji model, Utopia, u verziji s pomičnim krovom. Pogonski sustav i dalje je isti, cijena paprena, a Roadster donosi i unaprijeđeno iskustvo vjetra u kosi

Autonet.hr četvrtak, 1. kolovoza 2024. u 05:53

Paganijeva Utopia zaista zaslužuje svoje ime – utopijski je to, savršeni hiperautomobil za ljubitelje brzine i talijanskog dizajna. Nastao je na naslijeđu Zonde i Huayre, donosi karoseriju od kompozitnih materijala mase tek nešto veće od 1,2 tone, a uz 6-litreni V12 motor snage 864 KS (proizveden u Mercedes-AMG-u) teško je bilo naći zamjerku tom automobilu, osim ako ste se zaželjeli vožnje u kabrioletu. Uskoro će Pagani odabranima i to moći priuštiti, jer je predstavljen novi model, Pagani Utopia Roadster.

Dizajnom gotovo identičan osnovnom modelu, Roadster donosi i dalje vrhunsku kvalitetu ručne izrade, luksuzne materijale, detalje koji ističu njegov karakter, ali s novim dodatkom, pomičnim čvrstim krovom. Tako će ova marka zadovoljiti i one koji smatraju da je iskustvo “grand touringa” nepotpuno bez vjetra u kosi. Otvorenoj se kabini i dalje pristupa kroz “leptir” vrata, teksture i materijali u njoj prilagođeni su činjenici da će više biti izloženi dnevnom svjetlu, pa tako dizajneri ističu da će boje, taktilni osjećaji pa čak i mirisi u Roadsteru biti sasvim jedno novo iskustvo.

Detalji dizajna inspirirani su, kažu, Leonardom da Vincijem i njegovom kreativnošću, sve je podređeno ergonomiji i funkcionalnosti, uz prepoznatljiv stil i vrhunsku tehnološku podlogu. Novi model teži jednako kao i coupe, što je također pokazatelj da su dizajneri i inženjeri uspjeli u svojem naumu da stvore savršen automobil, bez kompromitiranja njegovih performansi.

Pagani planira novi kabriolet predstaviti na kultnom okupljanju Car Week u Montereyu u drugom tjednu kolovoza. Najavljeno je da će Utopia Roadster biti proizvedena u ograničenom izdanju od 130 primjeraka, dok će im početna cijena biti 3,1 milijun eura.