Premijerno prikazan novi hiperautomobil Adriana Neweya, RB17

Na Festivalu brzine u Goodwoodu premijeru je doživio dugo očekivani trkaći hiperautomobil, nastao u suradnji Red Bulla i njihovog dugogodišnjeg glavnog inženjera, kao zadnji zajednički projekt

Autonet.hr nedjelja, 14. srpnja 2024. u 23:47

Adrian Newey, slavni dizajner trkaćih bolida, odlučio je otići sa svoje pozicije u Red Bullu, ali će njegov odlazak ove godine biti obilježen jednim posebnim modelom. Ultimativni hiperautomobil za pistu i cestu RB17 izgledom, karakterom i pedigreom odaje počast bolidima Formule 1 te momčadi, a i nomenklaturom se uklapa u njihovu povijest. Naime, njihovi bolidi nosili su oznaku RB16 2021. godine, a RB18 2022., pa je jasno da je kod RB17 ostao "rezerviran" za novi hiperautomobil. Nakon nekoliko godina razvoja, ovog je vikenda RB17 napokon predstavljen javnosti na kultnom Festivalu brzine u Goodwoodu.

1.200 KS i 900 kg

Predstavili su ga direktor momčadi Oracle Red Bull Racing Team Christian Horner, tehnički direktor tima na odlasku Adrian Newey te tehnički direktor proizvođača, tvrtke Red Bull Advanced Technologies, Rob Gray. RB17 je spoj trkaćeg bolida i cestovnog automobila, dvosjed s monocoqueom od ugljičnih vlakana i središnje postavljenim atmosferskim V10 motorom, koji može postići i do 15 tisuća okretaja u minuti. I prijenos je načinjen od ugljičnih vlakana, a snagu prenosi na stražnje kotače.

Kao takav, automobil teži tek manje od 900 kilograma, razvija preko 1.200 konjskih snaga, ima najvišu brzinu veću od 350 km/h – pa su mu performanse na stazi usporedive s onima kod aktualne generacije bolida Formule 1, uz daleko veću jednostavnost vožnje i održavanja.

Proizvodit će se u pogonima Red Bull Advanced Technologiesa u Milton Keynesu, a plan je prodati samo 50 primjeraka. Njihovi će kupci imati mogućnost sudjelovati na ekskluzivnim vožnjama trkaćim stazama, kako bi iskusili punu snagu i mogućnosti svojeg novog vozila, dok će svaki primjerak biti i personaliziran prema željama pojedinog kupca.

Cijena od nešto manje od 6 milijuna funti po komadu zvuči astronomski, čak i kad se zna da kupac dobiva treninge vožnje na simulatoru i na stazi, ostvaruje usku suradnju s Red Bullovim stručnjacima te ima osiguran servis te program održavanja vozila u samoj tvornici.

Ovaj automobil dizajnerova je "utopija", stvoren bez ograničenja u pravilima, aerodinamici, snazi, pa čak i bez limita u investicijama – omogućio je slavnom dizajneru, dakle, da se potpuno prepusti strastima i stvori najsnažniji mogući, najluđi i možda jedan od najbržih automobila na svijetu.

"Godinama sam razmišljao o ideji prihvaćanja izazova dizajniranja našeg vlastitog hiperautomobila, od koncepta do isporuke, i bio je to veličanstven projekt i putovanje. Zaista je fantastično da je došao dan kada ćemo ga otkriti i vidjeti rođenje RB17. Hiperautomobil RB17 ima sve ono što mi predstavljamo: neospornu snagu, brzinu i ljepotu. Vrlo je prilagodljiv u svojim sposobnostima, a pobrinuli smo se da ga dizajniramo kao dvosjed kako biste u uzbuđenju vožnje pri brzinama F1 mogli uživati ​​s prijateljem ili partnerom", poručio je Newey.